Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Heffingen benadelen veevoederindustrie EG eens over hogere invoerheffingen op produkten uit VS

Door onze correspondent WYNOLD VERWEY BRUSSEL, 16 jan. — De Europese begrotingsministers zullen vandaag hun goedkeuring geven aan een extra invoerheffing van tussen 45 en 60 dollar per ton maïsgluten en rijst die vanuit de Verenigde Staten de EG binnenkomt. De maatregel heeft niet alleen ernstige gevolgen voor de Amerikaanse producenten, maar zal ook de Nederlandse veevoederindustrie treffen.

De extra heffing wordt van kracht indien Washington vasthoudt aan zijn dreigement om de invoerrechten op sommige Europese produkten eind deze maand met 200 procent te verhogen. Europa is voor de VS de enige exportmarkt voor maïsgluten en de heffing zou de Amerikaanse producenten dus flink raken, zegt' drs. P.L.M. Pex, directeur van het Comité van Graanhandelaren. Aan de andere kant zou de maatregel ernstige gevolgen hebben voor de veevoederindustrie in Nederland, die voor maïsgluten geen beter of goedkoper alternatief kent, aldus Pex. Nederland neemt 1,8 van de 3,3 miljoen ton af die de VS jaarlijks exporteren, zegt Pex. Ook de Rotterdamse overslagbedrijven zouden inkomsten mislopen. Vooral de Graan Elevator Maatschappij, onderdeel van HES Beheer, die driekwart van de graanoverslag in Rotterdam behandelt, zou geraakt worden. Op maïsgluten, die 140 dollar per ton kosten, wordt nu geen importbelasting geheven. Op rijst,

die gemiddeld 500 dollar per ton kost en in betrekkelijk kleine hoeveelheden via Nederland wordt aangevoerd, wordt nu 30 dollar per ton geheven. De EG-ambassadeurs hebben gisteravond overeenstemming bereikt over het pakket eventueel te nemen tegenacties. De begrotingsministers komen vandaag in een spoedvergadering over de financiële problemen bijeen. Diplomaten wijzen erop dat het Europese pakket zwaarder is uitgevallen dan eerst de bedoeling leek. Hierdoor zouden echter Nederland (199 miljoen dollar) en West-Dutsland (103 miljoen dollar) onevenredig zwaar worden getroffen. Bovendien zou de symmetrie met de Amerikaanse maatregelen zoek zijn: de Amerikaanse actie betreft namelijk, in volgorde van belangrijkheid. Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië. De Amerikanen zijn van plan de invoer van Europese cognac, gin, olijven, goedkope witte tafelwijn, ham in blik, zachte en harde kazen plus groente in blik onaantrekkelijk te maken.