Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

VOO wil bij nieuwe indeling zenders journaal produceren

HILVERSUM, 28 mei — Veronica wil een dagelijks radio- en televisiejournaal van twintig minuten gaan produceren, als tot een nieuwe zenderindeling wordt besloten. Avro en Tros en een Bomroep zouden in dat geval zendtijd en een financiële bijdrage aan de VOO moeten leveren. In het onlangs gepresenteerde Nos-plan aan de informateur is Nederland 2 bestemd voor de Avro, Tros en Veronica, alsmede voor een van de B-zendgemachtigden. Volgens Veronica-direkteur R. Out, die zijn plan gisteren naar buiten bracht, wordt de kennis en de mankracht binnen zijn omroep slechts gedeeltelijk benut. Met de nieuwsrubrieken op radio en televisie heeft Veronica bewezen geen problemen te hebben met de verwerking van actualiteiten, aldus Out. Een tweede journaal naast dat van de Nos biedt de kijker een extra keuzemogelijkheid, zo meent Out. De kosten zouden niet meer hoeven te bedragen dan 4,5 miljoen gulden. De Nos zou in deze opzet drie journaals (van de vijf

journaals die het dagelijks op de twee netten presenteert) minder hoeven te maken. Het geld dat daarmee wordt uitgespaard — het budget ligt nu op ruim 11 miljoen gulden — zou aan het journaal op Nederland 2 ten goede kunnen komen, aldus Out. Tros-televisiedirekteur C. den Daas heeft waardering voor het plan van Out, maar: „als er al een journaal moet komen, dan een dat je met zijn drieën maakt". Een woordvoerder van de Avro zegt dat die omroep „eerst de verschillende mogelijkheden wil toetsen aan de eigen ideeën, voordat de Avro met een standpunt naar buiten komt". De Nos heeft geen enkel probleem met een „tweede journaal", zolang het Nos-Journaal zijn wettelijke taak maar kan blijven uitoefenen, aldus een woordvoerder. Dat de Nos nu het Journaal verzorgt, vloeit voort uit een besluit van het Nos-bestuur (waarin alle omroepen zijn vertegenwoordigd). In de Omroepwet staat niet met zoveel woorden dat een andere omroep geen dagelijks journaal mag maken. (ANP)