Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Vechtsport

Arnold Vanderlijde bokst zich bij beste vier op wk

RENO, 15 mei — Arnold Vanderlijde zal naast zijn bronzen medailles van de Olympische Spelen

(1984, Los Angeles) en de Europese kampioenschappen (1985, Boedapest) in elk geval ook een bronzen plak van de vierde wereldkampioenschappen boksen voor amateurs in zijn prijzenkast kunnen hangen. De 23-jarige Limburger bereikte gisteravond in het Convention Centre van de Amerikaanse gokstad Reno de laatste vier van de zwaargewichten. Vanderlijde won in de kwartfinales met een straatlengte op punten van de Noor Magne Havna: 5-0. In de halve finales van vrijdagavond komt de Nederlandse kampioen uit tegen de Amerikaan Michael Bent, die in een andere kwart-eindstrijd de Russische wereldkampioen van 1982 (München) en tweevoudig Europees titelhouder, Alexander Jagoebkin uitschakelde. Arnold Vanderlijde heeft met de Noor Havna totaal geen moeite gehad. Havna was trouwens geen onbekende van de Nederlander, die bij internationale toernooien in Kopenhagen (november 1984) en Stockholm (januari 1985) al twee maal van hem had gewonnen. Vanderlijde overklaste zijn tegenstander drie ronden volledig zonder ook maar een moment op al zijn technische kwaliteiten en kracht aanspraak te behoeven maken. Vanderlijde's trainers Gyula Bodis en Tabe Kooistra hadden hem ingeprent niet meer krachten te gebruiken dan nodig was. De rechtsvoorstaande Limburger ging soepel door ring en scoorde voortdurend met rechtse stopstoten. Wanneer Havna, die wist dat zijn enige kans lag in het forceren van een knock out, aanviel, danste Vanderlijde weg en trof juist dan de Noor waar hij wilde. De andere halve eindstrijd van vrijdag gaat tussen de Bulgaar Svilen Russinov, die op punten (5-0) won van de Fin Jouni Kopola en de Cubaan Felix Savon, die door interventie van de scheidsrechter in de tweede ronde Luis Castillo uit Ecuador uitschakelde.(ANP)

Het wrak, dat over bleef van de Brabham, die op het circuit van Le Castellet met autocoureur Elio de Angelis uit de koers vloog (Foto AFP)