Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Energie

Nog hoge straling bij Sovjet-kerncentrale

MOSKOU, 3 mei — Het is wegens de hoge straling nog steeds onmogelijk de radio-actieve zone rondom de kerncentrale in Tsjernobyl binnen te gaan, aldus een hoge Russische partijfunctionaris. Geprobeerd wordt om de verspreiding van radio-activiteit te beperken door vanuit helikopters lood, zand en het neutronen-absorberende element Boron op de centrale neer te laten.

Boris Jeltsin, partijleider in Moskou en lid van het Politburo, zei dit gisteren voor de Westduitse televisie. Hij is in Hamburg voor het congres van de Westduitse communistische partij. De radio-activiteit is gedaald, maar de straling bedraagt nog steeds 200 Röntgen per uur, een dodelijke dosis. „Het is een gevaarlijke zone die mensen niet kunnen binnengaan," zei Jeltsin. Onmiddellijk na het ongeluk is de centrale gesloten, en vier nederzettingen in de buurt zijn geëvacueerd, vertelde hij. Een aantal waterreservoirs in de buurt is besmet, maar de rivieren niet. Foto's van een Amerikaanse satelliet hebben overigens bevestigd dat er geen brand meer woedt in de reactor, zo is gisteren bekend geworden. Het ongeluk, dat door Westerse deskundigen is omschreven als het ernstigste in de geschiedenis van de kernenergie, zal niet leiden tot veranderingen in het Russische kernenergie-programma, aldus Jeltsin. „De oorzaak van het ongeluk was klaarblijkelijk een subjectieve zaak, een menselijke fout. Wij zullen een remedie zoeken voor het probleem en er voor zorgen dat het niet meer gebeurt." Jeltsin uitte felle kritiek op de berichtgeving over de ramp in het

/ burgerlijke pers brengt voo;iff sl ^,j griezelverhalen over hei' ~wgeluk in het krachtstation Tsjernobyl ... en dat is allemaal om de spiraal van anti-Sovjet hysterie te versterken." □ Jeltsins opmerkingen, de eerste uitlatingen over de ramp door een lid van de Sovjet-leiding, vormen mogelijk een uiting van verschillen van inzicht binnen de Sovjet-leiding, zo voegt onze correspondent in Moskou hieraan toe. Dat blijkt bijvoorbeeld uit zijn kritiek op Bildzeitung, het favoriete informatiekanaal van Moskou voor nieuws over Sacharov, waaraan ook de nieuwe Sovjetambassadeur in Bonn, Joeli Kvitsinski, een interview heeft gegeven. Jeltsin gaat door voor een van de meest kritisch-denkende onder de leden van het Politburo. Hij was ook de enige die eerder dit jaar op het partijcongres in Moskou kritiek durfde te leveren op het partijapparaat zelf, en heeft bij de reorganisatie van het Moskouse stadsbestuur de reputatie gekregen de dingen bij hun naam te noemen. Tot zover onze correspondent. Westen. „De