Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wielrennen

Wielerploeg ziet af van deelneming aan Vredeskoers

WOERDEN, 2 mei — De Nederlandse wielerploeg start volgende week niet in de Vredeskoers in verband met de onoverzichtelijke situatie rond de brand in de kerncentrale Tsjernobyl bij Kiev. Dat hebben bondscoach André Boskamp en de Koninklijke Wielren Unie (KNWU) besloten na overleg met onder meer de ministeries van buitenlandse zaken en welzijn, volksgezondheid en cultuur, de Russische ambassade en de Internationale Wielren Unie (UCI). De belangrijkste etappewedstrijd voor amateurs begint dinsdag met een proloog in de Oekraïnse stad. Via het persbureau Tass meldde de organisatie, dat niet zal worden afgeweken van het programma. Na de proloog volgen twee etappes en een ploegentijdrit in de omgeving van Kiev. Onder leiding van Boskamp zouden de Nederlanders Tom Cordes, Rob Harmeling, Arjan Jagt, Eddy Schurer, John Talen en Gerrit de Vries deelnemen. Na de wedstrijden bij Kiev leidt de koers naar Warschau en Praag. Donderdagavond zou de Nederlandse begeleiding per au»c met het materiaal naar Kiev zijn vertrokken. De renners en Boskamp zouden maandagochtend per vliegtuig zijn afgereisd. „De situatie was zo onduidelijk, dat we van de reis hebben afgezien. Vooral omdat de organisatoren niet bereid waren van startplaats te veranderen. Althans, ze lieten geen andere geluiden horen", vertelde Boskamp. „Wij voelen er niets voor in Kiev te starten, ten eerste al uit het principe, dat je zoiets uit fatsoen niet doet als er zich daar een ramp afspeelt. Ten tweede om medische redenen. Het zou toch verschrikkelijk zijn, als onze renners over enkele jaren de gevolgen merken van de straling". □ De Nederlandse Basketbalbond heeft afgezien van een trainingsstage voor het nationale mannenteam in Tsjechoslowakije omdat men geen risico wil lopen met eventuele besmetting door radio-actieve stofdeeltjes in de lucht. (ANP) r