Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Rampen

Inwoner van Kiev rept van „2.000 doden” In kerncentrale van Tsjernobyl staat 192 ton uranium in brand

Door onze correspondent RAYMOND VAN DEN BOOGAARD MOSKOU, 30 april — In Tsjernobyl, waar volgens een summiere mededeling van de Sovjet-televisie bij „het ongeluk” met de kerncentrale twee doden zijn gevallen, staan er volgens wetenschappelijke attachés van Westerse ambassades 192 ton uranium in brand.

De attachés meldden vanochtend dat het water van de Dnjepr, de rivier die door het naburige Kiev stroomt, radio-actief verontreinigd is. Dat zou uit satellietwaarnemingen zijn gebleken. De Sovjet-tv meldde gisteren in een kort bericht dat in Tsjernobyl behalve de twee doden ook gewonden zijn gevallen en dat straling is vrijgekomen. Het persbureau UPI heeft gemeld van een inwoner van Kiev met contacten met ziekenhuizen en reddingsploegen te hebben vernomen dat de ramp in Tsjernobyl 2.000 levens heeft geëist. „80 mensen stierven onmiddellijk, ongeveer 2.000 overleden later in ziekenhuizen”, aldus de man. Hij zei dat bussen, twee vliegtuigen en een helikopter betrokken zijn geweest bij de evacuatie van tientot vijftienduizend mensen uit de omgeving van de kernreactor. Een Westerse diplomaat in Moskou heeft UPI verteld dat de officiële mededeling „bij het ongeluk zijn twee mensen gedood” niet uitsluit dat er vlak na de ramp veel meer zijn gestorven. Een Finse toeriste, die gisteren uit Kiev in Helsinki terugkeerde, zei te hebben gehoord dat 25.000 mensen uit Tsjernobyl en omgeving zijn geevacueerd. Tot zover UPI. In het gisteravond in het Russische televisiejournaal voorgelezen communiqué heet het verder dat de van de reactor nummer vier in Tsjernobyl uitgaande straling thans „gestabiliseerd” is en scherp in de gaten wordt gehouden. Het communiqué van de Sovjet-ministeraad bevat op geen enkele manier enige geruststelling ten aanzien van de gevolgen van de ramp. Wel heet het dat de andere drie reactoren van de centrale op non-actief zijn gesteld en in goede staat verkeren. Bij de beschadigde reactor zou het gebouw eromheen „gedeeltelijk” zijn verwoest. Drie nabijgelegen woonoorden zijn ontruimd, aldus het communiqué. Ter plekke functioneert een regeringscommissie onder leiding van vice-premier Boris Sjtsjerbiny. Volgens in de buurt van Kiev werkende Westduitse technici is rondom de centrale een gesloten zone van 30 kilometer ingesteld, waarin onder andere het stadje Pripiat (50.000 inwoners) zou liggen. Reizigers uit Kiev, de miljoenenstad op 130 kilometer afstand van Tsjernobyl, maakten bij aankomst in Moskou geen melding van enige paniek of opwinding in de Oekraïense hoofdstad. Diplomaten en journalisten die een reisvergunning naar Kiev hebben aangevraagd kregen gisteren van de Sovjet-autoriteiten te horen dat deze stad voor hen gesloten blijft. Buitenlandse toeristen worden door het staatsreisbureau Intoerist echter kennelijk gewoon in hotels in Kiev ondergebracht. De aanwezigheid van Nederlanders in de directe omgeving van de ramp is onwaarschijnlijk omdat het gebied ook in gewone tijden voor buitenlanders gesloten is. Volgens sommige Westerse deskundigen is de reden hiervan de kerncentrale zelf, waar behalve elektriciteit ook plutonium voor militaire doeleinden zou worden geproduceerd. Autoriteiten in Moskou hebben zowel diplomaten als journalisten consequent iedere inlichting over de ramp geweigerd, ook aan de Zweedse ambassade die een lijst precieze vragen heeft voorgelegd.