Dit is een artikel uit het NRC-archief Dit artikel is met behulp van geautomatiseerde technieken gedigitaliseerd en voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd volledig correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Zweden reageert geschokt, dader ontsnapt Premier Olof Palme van Zweden door onbekende vermoord

STOCKHOLM, 1 maart — Premier Olof Palme van Zweden is vermoord. De premier tterd gisteravond laat in het centrum van Stockholm beschoten door een onbekende. Hij »erd door een kogel in de rug getroffen en stierf na aankomst in het ziekenhuis. De dader i$ voortvluchtig, maar er is één arrestatie verricht. Palme's vrouw werd gewond.

De 59-jarige Palme was gisteren met zijn vrouw Lisbeth naar te n voorstelling van de Zweedse Sim „De gebroeders Mozart" gefeest. Om kwart over elf liep hij, gearmd met zijn vrouw, de biospoop uit. Op de nabijgelegen hoek »an de Tunnelgatan en de Sveavagan, vlak bij de ingang van het metrostation vanwaar hij naar zijn huis in de oude stad wilde gaan, jrerd hij van twee meter afstand lieschoten door een man die volgens de politie op hem moet hebben staan wachten. Palme werd getroffen door een kogel in de [ug.Ook zijn vrouw kreeg een kogel in de rug maar werd niet ernstig gewond. Palme zakte op het besneeuwde trottoir in elkaar. Dmstanders probeerden hem te helpen en een taxichauffeur alarmeerde de politie en een ziekenhuis. De zwaargewonde Palme Werd naar het Sabbatsberg-zieJpnhuis gebracht, waar hij om zes minuten na middernacht op de operatietafel stierf. De dader van de aanslag vluchtte nadat hij de schoten had afgevuurd. Omstanders omschreven hem als een donkerharige man van 35 tot 40 jaar oud, gekleed in een lange donkere overjas en mogelijk een buitenlander. Volgens de politie heeft hij een medeplichtige gehad, ook een donkerharige man. Het duo zou in een Volkswagen Passat zijn gevlucht. De politie startte onmiddellijk een klopjacht. Ze zocht de dader aanvankelijk in kringen rond de Kroatische extremistenorganisatie Ustasa, later werd echter gemeld dat daarvoor „geen aanwijzingen" zijn. In de loop van de nacht is bij Palme's kantoor een man gearresteerd, een Zweed. In zijn zak had hij een plattegrond van de plaats waar Palme werd vermoord. Volgens de politie wordt de man „voorlopig als getuige" verhoord. • Palme is in het verleden herhaaldelijk bedreigd en hij wordt regelmatig door lijfwachten vergezeld. Dat gebeurt echter lang niet altijd en de premier liep vaak

zonder lijfwachten door de stad. „Ik heb geleerd met deze dreigementen te leven," zei hij eens. Direct na het nieuws van Palme's dood riep vice-premier en minister van milieuzaken lngvar Carlsson het kabinet en de leiding vasn de sociaal-democratische partij in spoedvergadering bijeen. Carlsson treedt op als waarnemend premier. Het land reageerde geschokt. De radio schakelde over op ernstige muziek, afgewisseld met nieuws over de moord. De leider van de Zweedse oppositie, Ulf Adelssohn, zei vannacht: Zweden zal nooit meer zijn zoals vroeger. Palme had niet alleen maar vrienden, maar vandaag moeten wij allemaal beseffen wat hij voor zoveel mensen in binnenen

buitenland heeft vertegenwoordigd. Het is een schok. Het is bijna onvoorstelbaar. Het is een tragedie voor de familie van Palme maar ook voor het democratisch ideaal." Ook de Zweedse burgers hebben geschokt, vaak zeer emotioneel gereageerd. De radio zond vannacht vraaggesprekken uit met willekeurige voorbijgangers die het nieuws niet wilden geloven en reageerden met opmerkingen als „U staat te liegen" of „Dat kan in Zweden niet." Veel mensen braken in tranen uit. Palme is de eerste staats- of regeringsleider in Zweden die is vermoord sinds de moord op koning Gustaf III in 1792. (Reuter, UPI, AP, AFP)

Premier Olof Palme van Zweden (Foto AP)

lngvar Carlsson, Palme's plaatsvervanger en nu waarnemend premier, gaf vanochtend na spoedberaad van de regering een persconferentie. Voor hem liggen de Zweedse ochtendbladen. (Foto AP)