Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Defensie

Griepvirus velt mariniers op oefening

Door een onzer redacteuren DEN HAAG, 20 febr. — Een derde deel van de honderd Nederlandse mariniers die op oefening zijn in het noorden van Noorwegen is vorige week geveld door een vreemd griepvirus. Ook de directeur materieel van de marine, schout bij nacht Van den Berg en de commandant van het korps mariniers, generaal-majoor T. Rudolphie, werden getroffen. Een woordvoerder van defensie zei vanochtend dat de begeleidende arts niet heeft kunnen ontdekken om welk virus het gaat. De

getroffen militairen hadden last van hoge koorts en trillen. De verschijnselen kwamen snel op, maar verdwenen ook al weer na enkele dagen. Het virus kon zich snel verspreiden omdat de manschappen dicht op bij elkaar zitten in tentjes en blokhutten. De zieken zijn onder de wol gestopt. De mariniers volgen de gewone jaarlijkse oefening onder Arctische omstandigheden, die twee en een halve maand duurt en die eindigt met de Navo-oefening Anchor Express. Griepgolven als die van vorige week zijn zeer ongebruikelijk, aldus de defensiewoordvoerder.