Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Rijk overweegt verkoop van firma's uit Garantiefonds

Door onze financiële redactie ROTTERDAM, 14 febr. — Het Rijk overweegt om een aantal belangen in particuliere bedrijven, die zijn verkregen via het Industrieel Garantiefonds en de bedrijvensteun, af te stoten. Onderhandelingen met de Nationale Investeringsbank, de Maatschappij voor Industriële Projecten en de particuliere beleggingsgroep Noro van J.A. Fentener van Vlissingen zijn gaande. Dit heeft minister Van Aardenne van economische zaken gistermiddag in de Tweede Kamer gezegd. Een woordvoerder van Noro zei vanmorgen desgevraagd dat de gesprekken nog in een pril stadium verkeren en dat nog niets is beslist. In het Industrieel Garantiefonds zitten voornamelijk bedrijven die deze tussenstap nodig

hadden omdat zij risicokapitaal nodig hadden en te klein waren voor de beurs. De bedrijvensteun die vroeger als „steun individuele bedrijven" en later als „herstelfinanciering" werd verstrekt was bedoeld om bedrijven met voldoende perspectief er weer bovenop te helpen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van economische zaken gaat het bij elkaar om belangen van vele tientallen miljoenen guldens die door de overheid zouden worden afgestoten. Bedrijvensteun is onder meer verstrekt aan de scheepswerf Boele, Stork Werkspoor en Vredestein. Een aantal van deze kredieten is echter reeds afgelost. De gesprekken met Noro waren al langer gaande; de NIB en de MIP lieten hun interesse afgelopen woensdag blijken.