Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Handbalteam bij laatste vier op wereldtitelstrijd

LISSABON, 11 febr. — Het Nederlandse mannen-zaalhandbalteam heeft bij de wereldtitelstrijd in de C-poule de kansen op promotie naar de B-groep sterk vergroot. De ploeg van bondscoach Ton van Linder won gisteravond in Lissabon ook van Turkije en bereikte daarmee als eerste de kruisfinales. Na drie eenvoudige overwinningen maakten de Turken het de Nederlandse ploeg aanzienlijk moeilijker. Na de strijd in de C-poule, twee jaar geleden in Italië, had de Turkse bondscoach zijn spelers doorlopend bij elkaar kunnen houden. Gezien die ervaringen werd het duel tegen Turkije met enige angst tegemoet gezien. Die vrees bleek gerechtvaardigd. In tegenstelling tot de eerste wedstrijden van Nederland in Portugal, slaagde de ploeg er in de eerste tien minuten niet in een voorsprong te nemen. Tot de achtste minuut waren de Turken minstens gelijkwaardig: 3—3. Vooral doelman Josten hield Oranje in de beginfase op de been. Hij stopte drie strafworpen en toonde zich ook bij ettelijke uitbraken van de opponenten onverzettelijk. Pas na de twaalfde minuut slaagde de Nederlandse heren er in afstand te nemen: 11—4. Na rust werd de voorsprong vergroot tot 20—15. Van dat moment speelde het team een gewonnen wedstrijd. De vijf treffers verschil stonden ook na een uur spelen nog op het score-bord: 24—19. (ANP)