Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Nieow vaccin beschermt katten tegen leokemie

Nederland heeft, zo willen de gangbare schattingen, anderhalf miljoen katten en daarvan zou ongeveer 3 percent besmet zijn met het katteleukemievirus (FeLV). Katteleukemievirus kan katteleukemie veroorzaken en daar is geen kruid tegen gewassen. Van de besmette katten worden rond 30 percent ziek, zij sterven binnen 3 jaar. Daarentegen bouwen 40 percent zelf voldoende afweerstoffen op en overmeesteren het virus, terwijl 30 percent niets krijgen maar 'latente drager' blijven, wat wil zeggen dat ze andere katten kunnen aansteken. Sinds kort is er een vaccin op de markt waarmee men zijn kat tegen de gevolgen van zo'n besmetting kan vrijwaren: katten van 9 weken en ouder kunnen worden ingeënt in dezelfde routine als de prik tegen katteziekte en niesziekte, waartegen iedere rechtgeaarde kattenliefhebber zijn troeteldieren toch al laat vaccineren. Het nieuwe vaccin wordt door Smith en Kline (Zoetermeer) verkocht, een firma die meer vaccins en geneesmiddelen voor huisdieren op haar repertoire heeft. Het katteleukemievirus is een zogenaamd retrovirus. Het komt voor in bloed, speeksel, urine en ontlasting van besmette dieren en de verspreiding geschiedt via likken, bijten en niezen. Het virus komt dan via de slijmvliezen van ogen, bek en neus in de bloedbaan en verspreidt zich door het hele kattelichaam. Kattebakken en voerbakjes die door meer dan een kat worden gebruikt zijn besmettingshaarden bij uitstek. Het virus doet even denken aan het Aidsvirus, dat bij de mens het afweersysteem zo grondig kan ondermijnen en dat ook een retrovirus is. Katteleukemievirus

heeft een soortgelijke werking, het natuurlijke afweersysteem bij de katteleukemiepatiënt werkt ook niet goed meer. Het dier heeft geen verweer tegen allerlei bacteriën, schimmels en virussen. Ademhalingsproblemen, ontstekingen in huid en bek, bloedarmoede en vermagering zijn hiervan symptomen, terwijl katteleukemie zelf zich uit door koorts, verminderde eetlust, lusteloosheid en opgezette klieren in de hals. Moeten we nu allemaal onze katten tegen katteleukemie inenten? Nee. Allereerst is de vraag of ze al of niet besmet zijn. Is dat wel het geval dan heeft vaccinatie geen enkele zin: een vaccin is geen geneesmiddel. Er is een bloedtest beschikbaar om dat vast te stellen. Een andere vraag is of de kat met andere, eventueel besmette soortgenoten in aanraking kan komen. Als de kat nooit buiten komt, zoals hij veel flatbewoners normaal is, dan wordt het risico van besmetting wel erg klein. Anderzijds, jonge katten hebben nog geen volledig ontwikkeld afweersysteem en zullen door besmetting gauwer ziek worden, iets wat trouwens ook voor oude katten, waarvan de afweer verminderd is, geldt. Met andere woorden: jonge katten die toch al ingeënt worden en waarvan meestal niet valt te voorspellen waar ze de rest van hun leven zullen slijten, zullen bij inenting tegen katteleukemie het meest gebaat zijn, evenals alle andere katten die nog niet besmet zijn en die veel soortgenoten ontmoeten. *,