Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkiezingen

Vrouwen wijzigen politiek Liechtenstein niet

VADUZ, 3 febr. — De parlementsverkiezingen in het vorstendom Liechtenstein van gisteren hebben vrijwel niets aan de politieke krachtsverhoudingen veranderd. Wel zal voor het eerst een vrouw in de Landdag zitting nemen, maar zij is lid van een van de twee gevestigde partijen. De Vaderlandse Unie (VU) won met 50,2 procent acht van de vijftien parlementszetels. De leider van de VU, Hans Brunhart, kan daardoor waarschijnlijk beginnen aan een derde ambtstermijn van vier jaar als premier. De Progressieve Bürgerpartei (FBP) behaalde 42,7 procent van

de stemmen en zeven zetels. Onder de FBP-kandidaten was Emma Eigenmann, die het eerste vrouwelijke parlementslid wordt. De verkiezingen werden met meer dan gewone spanning tegemoet gezien omdat voor het eerst vrouwen aan de verkiezingen deelnamen, waardoor tweederde deel van het electoraat bestond uit nieuwe kiezers. De vrouwen in Liechtenstein kregen in 1984 als laatsten in Europa het algemeen kiesrecht. Het was dit keer ook voor het eerst dat een derde partij aan de verkiezingen deelnam, de Vrije Lijst, die met haar milieu-politiek

vooral mikt op vrouwelijke kiezers. Die partij kreeg 7,06 procent van de stemmen, net te weinig om de acht-procentsdrempel te passeren. De stichting van die partij betekende de eerste uitdaging voor de twee gevestigde partijen waarvan de verkiezingsprogramma's ongeveer gelijk zijn. Die partijen delen al bijna vijftig jaar de vijf kabinetsposten van Liechtenstein . in een nationale coalitie die in 1938 werd gevormd toen de vrees bestond dat de nazi-beweging in Duitsland en OOstenrijk de onafhankelijkheid van Liechtenstein zou bedreigen. (DPA-Reuter-AP)

Nog wat onwennig brengen Liechtensteinse vrouwen hun stembiljet naar de ambtenaren van het stembureau. (Foto EPA)