Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Hilbert van der Duim richt ravage aan in schaatspeloton

DEN HAAG, 23 dec. — Hilbert van der Duim heeft zaterdagavond bij de tiende schaatsmarathon om de KNSB-Cup een ware ravage aangericht in het deelnemersveld. Slechts enkelen slaagden er in het beulswerk van de rijder uit Heerenveen ongeschonden te volgen. De rest van de ruim honderd rijders werd op ■een of meer ronden achterstand gereden. Winnaar Van der Duim sleurde zo hard aan kop van het peloton, dat de hoofdmacht in meerdere stukken uiteenviel en groepsgewijs werd gedubbeld. Altijd als ■eerste door de Fries zelf, daarna 'druppelsgewijs door de achtervolgers. Maar de jury stond op een gegeven moment voor complete raadsels. In de chaotische situatie was het afgezien van Van der Duim niet meer te overzien wie in welke ronde reed. Het enige waar niet aan getwijfeld hoefde te worden was de vierde seizoenzege van Van der Duim. Hij besloot zijn voortreffelijke rijden met een even superieure sprint. Over de bezetting van de plaatsen twee, drie en vier moest de fotofinish beslissen. De jury zag van het trio de schaats van de uitgekookt rijdende klassementsleider Ruud Christoffers als

eerste de streep passeren voor Dirk Maarssen en Richard van Kempen. Van Kempen vocht dat oordeel aan. Volgens de 22-jarige debutant was het juist zijn schaats die eerder de lijn overschreed.(ANP)