Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Blank centrum Durban voor het eerst toneel rassenrellen

JOHANNESBURG, 16 dec. — In het centrum van Durban hebben zich gisteren botsingen voorgedaan tussen de Zuidafrikaanse politie en demonstrerende zwarten. Het was de eerste keer dat het blanke centrum van Durban het toneel van rassenrellen was.

Het geweld barstte los nadat 4000 zwarten zich hadden verzameld om de intrekking van een aanklacht wegens hoogverraad tegen twaalf leiders van het Verenigd Democratisch Front (UDF) te vieren. Demonstranten renden door de hoofdstraten van Durban, waarbij ze stenen gooiden door winkelruiten en naar bussen en politiewagens. De politie trad met pantserwagens, zwepen en traangas op. Er is geen melding gemaakt van slachtoffers. In de zwarte woonwijk Mamelodi bij Pretoria zijn zaterdag twaalf journalisten voor korte tijd door de politie vastgehouden toen zij verslag wilden doen van de begrafenis vn slachtoffers van eerdere onlusten. De journalisten konden gaan nadat de politie had toegegeven dat zij buiten haar boekje was gegaan, omdat de enige tijd geleden afgekondigde beperkte nieuwsgaring niet geldt voor Mamelodi. Dit omdat de noodtoestand niet voor Mamelodi is afgekondigd. Een Zuidafrikaanse cameraman liep een botbreuk op toen hij in

zijn been werd geschoten terwijl hij opnamen maakte van de begrafenis in Mamelodi. Een rechtbank in Pretoria heeft vrijdagavond zes zwarten ter dood veroordeeld wegens de moord op een zwart gemeenteraadslid. Dit heeft het Zuidafrikaanse persbureau Sapa zaterdag gemeld. De zes zijn veroordeeld tot de dood door ophanging nadat ze vorig jaar september schuldig werden bevonden aan het stenigen en verbranden van een raadslid van de zwarte wijk Lekoa bij Sharpeville, Het raadslid werd verleden jaar september gedood tijdens onlusten naar aanleiding van plannen om de huren en lokale belastingen te verhogen. Net als andere vermeende collaborateurs met het blanke regime werd hij „geëxecuteerd" door het over zijn hoofd trekken van een brandende autoband. (Reuter, AP, AFP, UPJ),

Op een bijeenkomst in de Zuidafrikaanse stad Durban houden demonstranten biljetten met het Vrijheidshandvest, de beginselen van de anti-apartheidsbeweging, omhoog. De demonstratie was georganiseerd door het Verenigd Democratisch Front (UDF) om de vrijlating van twaalf leiders van de beweging te vieren. (Foto AP)