Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Handelsoverschot Japan met VS naar nieuw record

TOKIO, 11 dec. — Japan heeft in november ondanks de koersstijging van de yen ten opzichte van de dollar een recordoverschot in de handel met de Verenigde Staten geboekt. Het Japanse ministerie van financiën maakte gisteren bekend dat het overschot is toegenomen tot 4,03 miljard dollar. Hiermee is het totale handelsoverschot van Japan met de Verenigde Staten op 35 miljard dollar gekomen. Het Japanse ministerie geeft

als belangrijkste oorzaak voor het grote overschot de sterke toeneming van de auto-export naar de Verenigde Staten. Deze steeg ten opzichte van november 1984 met 44,6 procent, doordat de Verenigde Staten de importbeperkingen op de invoer van auto's had verlicht. Het totale overschot op de Japanse handelsbalans bedroeg 4,78 miljard dollar, na de vijf miljard dollar van juni dit jaar het grootste overschot uit de geschiedenis van de Japanse handel. De export nam in vergelijking met november vorig jaar toe met 10,6 procent tot een waarde van 15,45 miljard dollar, de import nam af met 1,9 procent tot 10,67 miljard. Naar de Europese Gemeenschap voerde Japan voor een bedrag van 1,82 miljard dollar uit, 23,4 procent meer dan vorig jaar. De invoer uit de EG verminderde met 2,8 procent tot 790 miljoen dollar. Het overschot op de totale handelsbalans van Japan over de eerste elf maanden van dit jaar bedroeg 39,5 miljard dollar tegen 29 miljard dollar in de vergelijkbare periode vorig jaar. (AP, UPI)