Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

Zwitser krijgt VN-post, Van der Stoel gepasseerd

NEW YORK, 10 dec. — De Nederlandse oud-minister van buitenlandse zaken mr. De benoeming is een zaak van de secretaris-generaal van de VN, Perez de Cuellar.

NEW YORK, 10 dec. — De Nederlandse oud-minister van buitenlandse zaken mr. Max van der Stoel zal gepasseerd worden bij de benoeming tot Hoge commissaris van de Verenigde Naties voor de vluchtelingen (UNHCR). In kringen van de Verenigde Naties in New York wordt verwacht dat vandaag de Zwitser Jean-Pierre Hocké. nu tweede man van het Internationale Comité van het Rode Kruis, zal worden' aangewezen als opvolger van de 71-jarige Deen Poul Hartling die eind dit jaar zijn functie neerlegt. In een voorlopige reactie zei de woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag dat de Nederlandse regering de verwachte beslissing van de secretaris-generaal „betreurt".

Er is geruime tijd felle strijd geweest over de opvolging. De Amerikanen hebben zich van meet af aan verzet tegen de kandidatuur van Van der Stoel, nu ambassadeur van Nederland bij de VN, en hebben de Zwitser naar voren geschoven. De benoeming is een zaak van de secretaris-generaal van de VN, Perez de Cuellar. Volgens diplomatieke bronnen heeft

De Cuellar slechts na veel aarzelen besloten ten gunste van Hocké. Andere kandidaten waren Anders Thunborg uit Zweden, Tom Erik Vraalsen uit Noorwegen en Boutrol Ghali uit Egypte. De benoeming moet worden bekrachtigd door de Algemene vergadering. Het is de eerste keer dat een ingezetene van Zwitserland, dat geen lid is van de VN, een leidende

functie krijgt bij een gespecialiseerd VN-orgaan. De Hoge commissaris is verantwoordelijk voor de zorg van ongeveer tien miljoen vluchtelingen overal ter wereld. Zijn kantoor is in Genève. Daar Nederland al geruime tijd geen vertegenwoordiger meer heeft in een van de grote internationale organisaties, heeft minister Van den Broek alles gedaan om de kandidatuur van Van der Stoel te ondersteunen. Drie jaar geleden ageerden de Amerikanen, die 30 procent van de begroting van de UNHCR voor hun rekening nemen, eveneens met succes tegen de te anti-Amerikaans bevonden Van der Stoel. Hartling werd toen opnieuw benoemd.