Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Muziek

Balletgezelschap Lodz met pover Sneeuwwitje

Gezelschap: Ballet van de Staatsopera te Lodz. Produktie: Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Choreografie, regie en libretto: Witold Borkowski. Muziek: Bogdan Pawlowski. Decor: Halina Korytowska. Kostuums: Barbara Kulak-Janowska. Begeleiding: Het orkest van de Staatsopera te Lodz o.l.v. Tadeusz Kozlowski. Plaats: Stadsschouwburg Utrecht (9/12).

Door INE RIETSTAP Sprookjesballetten hebben nog steeds een grote aantrekkingskracht, getuige de volle Utrechtse schouwburg bij de voorstelling van Sneeuwwitje en de zeven dwergen, gedanst door het in Nederland toch volkomen onbekende balletgezelschap van de Staatsopera uit Lodz (Polen). Sneeuwwitje behoort niet tot het traditionele romantisch-klassieke repertoire, maar is door choreograaf Witold Borkowski wel geheel in die stijl opgezet. Maar Borkowski is bij lange na geen Petipa en de dansers hebben niets van de delicate zuiverheid die de klassieke ballettechniek kenmerkt, noch bezitten zij een spectaculaire virtuositeit. Eigenlijk hebben zij maar een uitermate beperkte technische bagage en heeft een flink aantal van de bijna vijftig medewerkenden nu niet wat je noemt een bij uitstek voor de klassieke

dans geschikt fysiek. Choreografisch is Sneeuwwitj ( van een onthutsende poverheid Er wordt veel gelopen en met ari men gezwaaid, het passenmate. riaal is buitengewoon beperkt en van een niveau dat je van begi n . nende leerlingen verwacht. ^ vond het zelfs bijna gênant volwassen mensen in volle ernst en met zoveel overtuiging op zo'n manier bezig te zien. Haasje, vosjes, vogeltjes en beren tripten en trippelden er maar wat op los,