Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Na zware bomexplosie in Luik meer bewaking gerechtsgebouwen

Door onze correspondent WYNOLD VERWEY BRUSSEL, 7 dec. — Alle verloven van Rijkswacht en politie zijn onmiddellijk ingetrokken nadat gisteren een zeer zware bomexplosie in het Paleis van Justitie in Luik één dodelijk en verscheidene andere slachtoffers had gemaakt. De onderzoeksteams gaan ervan uit dat het gaat om een aanslag. De verantwoordelijken hebben zich nog niet gemeld. Sinds de aanslag zijn alle gebouwen van justitie in België voorzien van zeer scherpe bewaking. De Rijkswacht en de politie voeren hun taak uit met kogelvrije vesten, Uzi-machinepistolen en Riot-guns. De omgeving van het Luikse gerechtsgebouw werd de gehele middag en een groot deel van de avond belegerd door ordediensten, brandweer en ziekenwagens. Niemand anders kon passeren. Minister Gol van justitie heeft verklaard dat er geen aanwijzingen zijn dat het hier de Strijdende Communistische Cellen (CCC) betreft die vanaf donderdagochtend België hebben opgeschrikt met achtereenvolgens aanslagen op de Bank of America in Antwerpen en de Navo-pijpleiding bij Oudenaarde. In tegenstelling tot de gebruiken van de CCC werd de aanslag in Luik niet van te voren aangekondigd. Even na drie uur ontplofte een bom die in het gebouw, het voormalig Prinsbisschoppelijk paleis, was geplaatst. De schade aan het gebouw en de directe omgeving is enorm. Indien de bom een half uur later was ontploft was het drama veel groter geweest. Op dat tijdstip zou de intrede van een nieuwe lichting advocaten feestelijk worden opgeluisterd in aanwezigheid van vice-premier Gol. De omgekomene is een 23-jarige student rechten. De gewonden betreffen waarschijnlijk mensen die onder een vallend plafond terecht zijn gekomen. Tot zover onze correspondent. O Ook in Versailles, in de buurt van Parijs, is gistermorgen een aanslag gepleegd op een Navodoelwit. Het betrof het hoofdkantoor van de CEOE, de organisatie die het oliepijpleidingennet van de Navo in Europa beheert. Die aanslag is, net als die bij Oudenaarde, opgeëist door de CCC. Er werd alleen enige materiële schade aangericht. Het was de eerste keer dat de CCC in het buitenland een aanslag hebben gepleegd. (AFP)

Pag. 5: België in de ban van bompsychose

Een bomexplosie sloeg vrijdagmiddag een gat in het paleis van Justitie in Luik.(Foto ANP)