Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Televisie

BBC bestudeert mogelijkheid wereldwijde tv

LONDEN 6 dec. (AP) — De BBC overweegt wereldwijde televisieuitzendingen te verzorgen, die qua karakter overeen zouden komen met de vermaarde BBCwereldomroep, zo is donderdag door een woordvoerder gezegd. BBC-voorlichter Richard McCarthy verklaarde dat algemeen directeur Alasdair Milne een vijf leden tellende commissie heeft benoemd om de mogelijkheid van dergelijke televisieprogramma's te onderzoeken. De commissie zal een rapport opstellen over de kosten, de potentiële markt en de technische benodigdheden van het project. Het onderzoek, waarmee vorige week is begonnen, moet in januari resulteren in een eerste verslag. Net als de bestaande radiouitzendingen van de BBC zouden de televisieprogramma's in de eerste plaats gewijd zijn aan het nieuws en lopende zaken. Amusement zou op de tweede plaats komen. Vermoedelijk zou begonnen worden met uitzendingen in het Engels, die per satelliet zouden worden verspreid. Maar ook andere verzendmogelijkheden en andere talen, zoals Arabisch, Frans en Spaans worden onderzocht. De BBC-wereldomroep zendt uit in 37 talen en heeft over de gehele wereld 120 miljoen luisteraars.