Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Leven

Aubert imponeert met fraaie dressuurproef

Door JOEP BARTELS ZUIDLAREN, 6 dec. — De prestaties van de Nederlandse dressuuramazone Helène Aubert maakten gisteravond tijdens het 31e internationale concours hippique van Zuidlaren veel indruk. Met haar zoveelste overwinning in een internationale dressuurproef sloot onze landgenote een schitterend seizoen af. Zij won gisteren de eerste wedstrijd van de zogenaamde lichte tour, de Prix St. Georges, in een sterk internationaal gezelschap. Ook in de zware dressuurtour, die vandaag begint met de Grand Prix, maakt een Nederlandse amazone een goede kans op de overwinning, onze nationaal kampioene Annemarie Sanders. Terwijl de dressuur een vrij sterke deelname heeft vanwege de kwalificatiewedstrijd voor de World Cup, die zaterdagavond op het programma staat, moet de spring-afdeling het in Zuidlaren met minder grote namen doen. In de springsport mist Zuidlaren duidelijk de World Cup-status,

en ondervindt het concurrentie van de World Cup-wedstrijd in Bordeaux die gelijktijdig plaatsvindt. Toch maakt de confrontatie van ruiters als Thomas Frühman, Liz Edgar en Norbert Koof met de vrijwel voltallige Nederlandse top, het programma aantrekkelijk genoeg. Dat vonden kennelijk ook de twee leden van het Koreaanse Olympische Comité, die zich gisteren in Zuidlaren kwamen oriënteren met het oog op de organisatie van de Olympische wedstrijden in Seoul in 1988. Dat het de Koreanen ernst is blijkt wel uit het voornemen om uitsluitend in de hippische accommodatie in Seoul ruim 100 miljoen dollar te investeren. Morgenavond, wanneer de Grote Prijs voor de springruiters en de World Cup-kwalificatie voor de dressuurruiters worden gehouden, zullen de Koreanen al niet meer aanwezig zijn. Zij vervolgen dan hun rondreis door hippisch Europa, waarin zij in enkele dagen vier landen willen aandoen.