Dit is een artikel uit het NRC-archief Dit artikel is met behulp van geautomatiseerde technieken gedigitaliseerd en voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd volledig correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

GALERIE Glas

door Saskia de Bodt

In Utrecht werd kort voor de zomer aan de Oude Gracht een nieuwe glasgalerie geopend: Edwards Glas & Ambacht. De naam zegt het al: de vrije beeldende kunst is niet het belangrijkste terrein, glas wordt hier in de eerste plaats letterlijk als toegepaste kunst opgevat en zo te zien in heel brede zin. Broederlijk naast grillig geblazen komvormen — unica — uit de in Den Haag gevestigde Ignis Studio, staan strakke schalen van Holmegaard (het betere fabrieksprodukt) die desgewenst door de galeriehouder Frank van den Ham met graveringen of gezandstraalde motieven kunnen worden versierd. Tot en met 9 oktober exposeert de Nederlandse Vereniging van Glasgraveurs bij Edwards. Het werk van de leden van deze in 1983 opgerichte vereniging is uiteenlopend van kwaliteit. Een van de opmerkelijkste voorwerpen is een hoog glas met daarop het portret van Domela Nieuwenhuis door Frank van den Ham, uitgevoerd in stippelgravering, de favoriete techniek van de Hollandse glasgraveurs uit de achttiende eeuw, zoals Frans Greenwood en Aert Schouman, waarvan afgelopen dinsdag bij Christie's Amsterdam nog prachtexemplaren onder de hamer kwamen. Meer eigentijds van opvatting is het werk van Steven van Agt, die duidelijk driedimensionaal denkt en zich een meester toont in het componeren van menselijke figuren als decoratieve elementen op een bollend vlak. Tentoonstelling: Nederlandse Vereniging van Glasgraveurs, tot 9 oktober bij Edwards Glas & Ambacht, Oude Gracht 230 A, Utrecht, Open: di. t/m vr. 10 - 18 u.; za. 10 - 16 u.