Dit is een artikel uit het NRC-archief Dit artikel is met behulp van geautomatiseerde technieken gedigitaliseerd en voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd volledig correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wintersporten

Favorieten verslagen na 6 uur en 3 kwartier Evert van Benthem wint elfstedentocht in een recordtijd

LEEUWARDEN, 21 febr. — Evert van Benthem is de opvolger geworden van Reinier Paping als winnaar van de elfstedentocht. De 26-jarige veehouder uit Sint Jansklooster in Overijssel legde de dertiende editie van deze wedstrijd van bijna 200 kilometer schaatsen af in de nieuwe recordtijd van 6 uur, 47 minuten en 44 seconden. In de sprint klopte Van Benthem Henri Ruitenberg. Derde werd Jos Niesten, gevolgd door Jan Kooiman.

Op minder dan een halve kilometer voor de finish zette Ruitenberg aan voor de eindsprint, maar Van Benthem zag kans hem juist voor te blijven. Van Benthem is even oud als de vorige recordhouder Jeen van den Berg toen die in 1954 de tocht won. De grote favoriet, Jan Roelof Kruithof, kwam 9 minuten na de winnaar binnen. De echte strijd was ruim vier uur na de start vanochtend ontbrand op de Sexbierumervaart bij Harlingen. Iets eerder waren de erkende marathonrijders Willem Westerveld en de winnaar van de Noorderronderit Albert Bakker ontsnapt uit de grote kopgroep van 50 man. In Harlingen stempelden zij met een voorsprong van 20 seconden af. Tien man slaagden er in dit krachtige duo in te halen. Dat waren Niesten, Van der Molen, Van Benthem, Ruitenberg, Kooiman, Van Wijhe, Kasper, Vos, Busser en Wardenier. De 48-jarige gedoodverfde favoriet Jan Roelof Kruithof ontbrak in dit gezelschap. Hij viel enkele malen bij het „klunen" en het verschrikkelijk hoge tempo van de kopgroep bleek hem te veel. Water Vooral Niesten en Westerveld gaven in de kopgroep het tempo aan. Met een snelheid van meer dan 28 kilometer per uur ging de groep op Bartlehiem af. Achter de kopgroep van de wedstrijdrijders kregen de achtervolgers en toerrijders steeds meer te lijden van het water op het ijs. Nog even leek het of Kruithof en enkele anderen zich zouden kunnen aansluiten. Zij sloten zich aan bij de uit de kopgroep gevallen Lubbert van der Molen en schaatsten

op een gegeven ogenblik anderhalve minuut achter de kopgroep. Verbroken Op weg naar Dokkum werd de samenwerking binnen de kopgroep van de nog elf overgeblevenen verbroken. Steeds weer poogden rijders te demarreren. Van Benthem en Kooiman zagen kans een voorsprong van 100 meter te krijgen en Ruitenberg en Niesten wisten de aansluiting te bewerkstelligen. Dit kwartet werkte wel eendrachtig samen. Met nog steeds een gemiddelde snelheid van 27,5 kilometer stempelde de kopgroep bij de tiende en voorlaatste post tegenover het gemeentehuis van Dokkum af en aanvaardde de terugweg over de Dokkumer naar Leeuwarden. Op anderhalve minuut volgde een groepje van 5 man, onder wie Van Wijhe en Westerveld en op bijna 5 minuten kwam de groep met Kruithof. De samenwerking aan de kop groeide tegen de zuidwestenwind in naar perfectie. De kanshebbers pasten zich in lengte en kracht van de slagbeweging uitstekend aan elkaar aan en namen voorbeeldig de kop over.

Een peloton toertochtrijders bereikt de brug bij Sloten in de zuid-west-hoek van Friesland (Foto NRC Handelsblad/Vincent Mentzel)