Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Veel arrestaties in Peru tijdens stakingsacties

LIMA, 30 nov. — Na een dag van ongeregeldheden tijdens een algemene staking in Peru zijn gisteren op zijn minst 580 mensen gearresteerd. De staking was uitgeroepen om te protesteren tegen het onvermogen van de regeringBelaunde Terry de inflatie en de werkloosheid om te buigen. Zowel de regering als de demonstranten zeiden als overwinnaar uit de stakingsacties te zijn gekomen. Arbeiders en studenten barricadeerden ondanks de woensdag afgekondigde noodtoestand wegen, staken bussen in brand en gooiden stenen naar de politie. De politie schoot in de lucht, vuurde met traangas en hagel en voerde charges uit. Later op de dag werd het rustig toen oproerpolitie, bewapend met machinegeweren, in pantserwagens door de straten van de grote steden van Peru patrouilleerde. Ook werden politiemannen voor ambassadegebouwen, banken en andere strategische punten geposteerd. Dit gebeurde enkele uren nadat een bomaanslag was gepleegd op het Amerikaanse culturele centrum in Lima. Ook in drie andere steden ontploften bommen.