Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Defensie

Congres dringt aan op defensiebezuinigingen

* WASHINGTON, 30 nov.— Republikeinse voormanen in het Amerikaanse Congres hebben president Reag a n gisteren duidelijk gemaakt dat de verhoging van de (jefensieuitgaven beperkt moet worden wil het Congres z jjn goedkeuring hechten aan de ingrijpende bezuinigingen op de sociale voorzieningen die het financieringstekort in drie jaar moeten terugdringen met 100 miljard Üollar.

David Stockman, Reagans advijeur voor begrotingszaken,legde de leiders van het Congres plannen voor om de komende drie jaar 240 miljard dollar te bezuinigen, miljard in het begrotingsjaar ;6, 85 miljard in '87 en 110 milird in '88. Bezuinigingen van deze omgang eisen volgens een regeringsfunctionaris het schrappen van Volledige overheidsprogramma's e n betekenen ook belangrijke besnoeiingen op de militaire uitgaven. Op de bijeenkomst op de Witte Huis heeft volgens Robert jUichel, de republikeinse leider in liet Huis van Afgevaardigden, een

'nogal verhit debat' over de defensie-uitgaven plaatsgehad. Michel heeft tegen minister van defensie Caspar Weinberger gezegd dat Reagans oorspronkelijke vijfjarenplan voor de militaire uitgaven over acht jaar kan worden uitgesmeerd. Senator Robert Dole, zojuist gekozen tot republikeins leider in de Senaat, zei dat er ook heel wat is gesproken over de een of andere vorm van bevriezing van de defensie-uitgaven. Dole verwacht dat het heel moeilijk zal worden de geplande uitgaven te halen.(Reuter,AP)