Dit is een artikel uit het NRC-archief Dit artikel is met behulp van geautomatiseerde technieken gedigitaliseerd en voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd volledig correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkiezingen

Mondale kiest vrouw als zijn vice-president

SAN FRANCISCO, 12 juli — De Amerikaanse Democratische presidentskandidaat Walter Mondale heeft de vrouwelijke afgevaardigde uit New York Geraldine Ferraro gekozen als kandidaat voor het vice-presidentschap. Dit heeft een belangrijke medewerker van Mondale vanochtend vroeg meegedeeld. Verwacht wordt dat Mondale zijn keuze vanavond in zijn thuisstaat Minnesota officieel bekend zal maken. De medewerker zei dat Mondale zijn besluit gisteren in de loop van de dag had genomen in Minnesota, waar hij zich enkele dagen over de kwestie heeft beraden. Maandag begint in San Francisco de nationale conventie van deDemocratische partij, waar zoals algemeen wordt verwacht Mondale als de officiële Democratische presidentskandidaat zal worden aangewezen. Als op de conventie Mondales keuze wordt bevestigd wordt de 48-jarige mevrouw Ferraro de eerste vrouwelijke kandidaat voor het vice-presidentschap van een der twee grote partijen.

Mondale heeft in de afgelopen weken met zeven kandidaten voor het vice-presidentschap, onder wie drie vrouwen, gesproken. Twee van deze gegadigden, mevrouw Dianne Feinstein, burgemeester van San Francisco, en burgemeester Henry Cisneros van San Antonio, zeiden gisteren tegen verslaggevers dat de keuze van Mondale niet op hen was gevallen. De gouverneur van Massachusetts, Michael Dukakis, eveneens een kandidaat, zei dat hij vereerd was dat Mondale zijn kandidatuur in overweging had genomen. Ook met de zwarte burgemeester van Los Angeles, Tom Bradley, heeft Mondale in de afgelopen weken overleg gepleegd, evenals met de gouverneur van Kentucky, Martha Layne Collins. Geraldine Ferraro vertegenwoordigt in het Huis van afgevaardigden een arbeidersdistrict van Queens in New York. Na dertien jaar als advocaat te hebben gewerkt werd zij in 1974 benoemd tot plaatsvervangend officier van justitie in Queens, in welke functie zij zich specialiseerde in het bestrijden van personeelsdelicten, met name tegen ouderen en kinderen. In de Democratische partij maakte zij deel uit van de commissie die de nieuwe regels opstelde voor de verkiezing van gedelegeerden naar de Democratische conventie van dit jaar. Zij is voorzitter van de commissie die het Democratische verkiezingsprogramma van dit jaar moet opstellen. Geraldine Ferraro is getrouwd met de projectontwikkelaar John Zaccaro. Het echtpaar heeft drie 'kinderen. (AP-Reuter-UPI).