Dit is een artikel uit het NRC-archief Dit artikel is met behulp van geautomatiseerde technieken gedigitaliseerd en voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd volledig correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkiezingen

Alliantie krijgt Labour niet van tweede plaats Thatcher behaalt grote zege bij verkiezingen

Door onze correspondent MARC CHAVANNES LONDEN, 10 juni — Margaret Thatcher blijft minister-president van Groot-Brittannië. Met groot verschil (140 a 150 zetels meer dan Labour) won haar Conservatieve partij gisteren een absolute meerderheid in de algemene verkiezingen voor het Lagerhuis. De Alliantie van liberalen en sociaal-democraten behaalde bijna een kwart van de stemmen, maar kreeg naar verhouding weinig zetels. De Labourpartij kreeg ongeveer 27 procent van de stemmen en blijft de tweede partij in het Lagerhuis.

"Met gevoelens van nederigheid en besef van de grote verantwoordelijkheden die het ambt met zich brengt" aanvaardde mervrouw Thatcher vannacht haar tweede termijn als conservatief premier. Zij sprak van een grotere overwinning dan zij had durven hopen. Verwacht wordt dat zij binnen enkele dagen de samenstelling van haar nieuwe kabinet zal bekendmaken. De kans is groot dat daarin milde critici van Thatchers beleid, zoals Francis Pym (nu buitenlandse zaken) en William Whitelaw (nu binnenlandse zaken) niet op hun huidige, belangrijke departementen zullen terugkeren. Kandidaten voor sleutelposten zijn onder meer: Norman Tebbit (nu werkgelegenheid), Geoffrey Howe (nu financiën), Cecil Parkinson (conservatief partijvoorzitter) en Nigel Lawson (nu energie). Opvolging De Labourpartij heeft aanzienlijke verliezen geleden, zowel in zetels als in procenten, maar de meeste kopstukken behielden hun eigen zetel. Alleen de radicaallinkse Tony Wedgwood Benn verloor na 32 jaar zijn Lagerhuiszetel in Bristol. Daardoor kan hij geen kandidaat zijn 'v.-< de opvolging

van Labourleider Michael Foot, die naar wordt verwacht dit najaar of mogelijk zelfs eerder aan de orde zal komen. De sociaal-democraten, die twee jaar geleden Labour verlieten, verloren 17 zetels. Onder hen waren de voorzitster van de SDP, Shirley Williams, en een ander van de vier initiatiefnemers tot oprichting van de nieuwe groep, Bill Rodgers. Roy Jenkins en David Owen zijn de enige gezaghebbende SDP-leden die terugkeren in het Lagerhuis. Leiders van de Alliantie van sociaal-democraten en liberalen toonden zich vannacht uiterst verontwaardigd over de effecten van het Engelse districtenstelsel. De conservatieven hadden vanmorgen ruim 11 miljoen stemmen gehaald, Labour ongeveer 8 miljoen, de alliantie 7 miljoen. Desondanks komt de alliantie niet verder dan ongeveer 20 van de 650 parlementszetels. De grote verliezen van de sociaal-democraten zijn overigens ten dele goedgemaakt door de liberalen. Volgens de nog voorlopige cijfers bedroeg de opkomst gisteren 72,5 procent. In 1979 ging 76 procent van de kiezers naar de stembus.

Michael Foot volgt met zijn vrouw Jill de binnenkomende verkiezingsuitslagen, die zijn positie als leider van de Labourpartij onzeker hebben gemaakt wegens het aanzienlijke verlies van zijn partij.

Juichend begroet Margaret Thatcher haar aanhangers die zich vannacht hadden verzameld voor het hoofdkwartier van de Conservatieve partij in Londen, toen duidelijk werd dat de partij afstevende op een grote verkiezingsoverwinning. (Foto AP)'