Dit is een artikel uit het NRC-archief Dit artikel is met behulp van geautomatiseerde technieken gedigitaliseerd en voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd volledig correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Defensie

Britten zijn opgelucht Argentijnse troepen geven zich over

LONDEN/BUENOS AIRES, 15 juni — Alle Argentijnse troepen op de Falklandeilanden hebben zich vannacht overgegeven aan de commandant Jeremy Moore nadat Britse troepen gisteren waren doorgedrongen tot de rand van Port Stanley. Later vandaag wordt de ondertekening van een formeel document van overgave verwacht.

Na een succesvolle aanval waarbij de laatste heuvels rond Port Stanley ook in Britse handen kwamen en de Argentijnse soldaten hun stellingen verlieten en teruggingen naar Port Stanley kon premier Thatcher een opgelucht Lagerhuis gisteravond vertellen dat witte vlaggen wapperden in Port Stanley en dat een staakthet-vuren gold, volgens de Argentijnen een "spontane wapenstilstand". Toen er geen enkele twijfel meer over bestond dat de Argentijnse troepen in Port Stanley geen kant meer op konden zocht de commandant van de .Britse troepen, Jeremy Moore, via de radio contact met de Argentijnse bevelhebber Menendez. Hierna vloog hij door een sneeuwstorm naar Port Stanley om te onderhandelen over overgave. Volgens een verslaggever van de BBC ter plekke waren de onderhandelingen "kort en formeel". „De Britse commandant wilde de onvoorwaardelijke overgave van alle Argentijnse troepen, en de Argentijnse garnizoenscommandant had weinig keus," meldde hij. De overeenkomst tt^-sej} Moore en Menendez werd gisteravond om negen uur plaatselijke tijd gesloten (twee uur 's nachts Nederlandse tijd). Dit staat in een boodschap van Moore die vanmorgen in Londen bekend werd. De Britse commandant schrijft dat alle Argentijnse troepen op Oosten West-Falkland zich hebben

overgegeven en dat voorbereidingen zijn gemaakt de manschappen terug te zenden naar Argentinië. Hun wapens en uitrusting zullen worden ingenomen en hun ammunitie zal worden gemerkt en beveiligd. „De Falklandeilanden zijn weer terug onder de regering die hun bewoners wensen," besloot Moore zijn boodschap. "God save the queen." Volgens Britse schattingen zijn er op Oost-Falkland, waar Port Stanley ligt, 7000 Argentijnse soldaten en op WestFalkland 1500. In een verklaring die vanmorgen in Buenos Aires werd uitgegeven wordt het woord "overgave" niet genoemd. Gemeld wordt dat Moore en Menendez elkaar hebben ontmoet 1 en een overeenkomst hebben opgesteld over "de voorwaarden van een staakt-het-vuren en de terugtrekking van de troepen". Nadere details zouden later bekend worden gemaakt. Argentinië bezette de Falklandeilanden op 2 april. Op 21 mei vestigden Britse troepen een bruggehoofd bij San Carlos op Oost-Falkland. In Brussel kwamen vertegenwoordigers van de EG-landen vanmorgen bijeen voor overleg over opheffing van de sancties tegen Argentinië. (Reuter, AP, UPI, AFP)