Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Tennis

Valluik staat open voor tennisploeg

Door onze redacteur ERIK OUDSHOORN TILBURG, 5 febr. — Alleen een mirakel kan er nog voor zorgen dat de Nederlandse tennisploeg zich handhaaft aan de Europese top. Na de eerste degradatiewedstrijd tegen Oostenrijk, die in de kleine uurtjes vannacht met een onthutsende 0—3 nederlaag werd afgesloten, staat het valluik naar de tweede divisie van de strijd om de Kings Cup wagenwijd open. De volgelingen van bondscoach Fred Hemmes hoeven er zondag, wanneer in Wenen de return volgt, alleen nog maar door te vallen.

In de Oostenrijkse hoofdstad staat de tenniséquipe voor de schier onmogelijke opgave om twee enkelspelen en één dubbelspel in twee sets te winnen. Dat lijkt een uitzichtloze zaak gezien het gemak waarmee Oostenrijk gisteren orde op zaken stelde. Tom Okker, vervanger voor de uit vorm geraakte Louk Sanders, werd in de eerste opvoering simpel geklopt door de nog volstrekt onbekende Ingo Wimmer (1—6, 5—7). De Oostenrijker komt bij de eerste 300 op de ATP-lijst niet voor, maar hij telt dan ook pas 19 lentes. Okker is twee keer zo oud, heeft dus veel meer ervaring, alleen was dat gisteren niet aan zijn spel te merken. Elke stap was de tenniscrack van weleer te veel. Geen wonder dat hij zich in de komende maanden gaat toeleggen op 35+ toernooitjes. Het alternatief voor Okker was Louk Sanders geweest, maar de nummer één van Nederland is de laatste maanden sterk geduikeld op de ATP-lijst hetgeen hem mentaal erg heeft aangegrepen. Na de selectiewedstrijden, waarin Sanders ten onder ging tegen Mare Albert, nam Hemmes de beslissing om Okker ook een single te laten spelen. Voorheen werd alleen in een dubbelspel van zijn diensten gebruik gemaakt. Noodgang Een noodgreep dus van bondscoach Pred Hemmes, die het jonge talent even liet voor wat het was. "Achteraf kun je natuurlijk makkelijk praten," zegt hij. "Als ik dit had geweten zou ik voor Albert hebben gekozen. Maar ik heb de opdracht om Nederland in de eerste divisie te houden en dat kan alleen met het sterkste team." Louk Sanders ligt mentaal in de kreukels," vervolgt Hemmes, „en Mare Albert bezit nog te weinig ervaring. Voor hem was de druk te groot geweest.

Zeker gezien de belangen die er op het spel stonden. Bovendien heeft Okker in de selectiewedstrijden alles gewonnen zonder één set te verliezen. Hij speelde nu veel minder..." Zondag geniet Mare Albert weer de voorkeur boven Okker, een bewijs dat Hemmes er geen gat meer in ziet. De degradatie kwam in zicht toen Eric Wilborts zijn enkelspel verloor. Het 17-jarige talent ging tegen Robert Reininge in de tweede set evenwel pas door de knieën in de tiebreak. De "dubbel" verliep wat stroever voor de Oostenrijmkers. Tegen het duo WimmerReininge kwamen Okker en Albert vier keer op matchpoint, waarvan twee keer met eigen service. Toch trokken de Oostenrijkers aan het langste eind, hoewel wederom de tiebreak het pleit moest beslechten (4—6, 7—6, 6—7). Nu de degradatie nog een kwestie van uren mag worden genoemd gaf bondscoach Fred Hemmes toe dat het bitter slecht gesteld is met het tennistalent in Nederland. Ontredderd vroeg hij zich af wie hij deze zomer moet selecteren voor de Davis Cup-wedstrijden. "Theoretisch heeft Okker vanavond zijn laatste wedstrijd gespeeld voor Oranje. Maar wie weet moet ik in de toekomst toch weer een beroep op hem doen. Albert is absoluut niet beschikbaar. Die gaat een paar maanden studeren. Schapers trekt zijn eigen weg. En behalve Wilborts blijft er dan eigenlijk weinig over." Er is gewoon verdomd weinig niveau onder de jonge Nederlandse spelers. Zeker bij de dubbelaars, waar weinig belangstelling voor bestaat." Hemmes hamerde op het belang van de tennisschool, die voor een betere mentaliteit zou kunnen zorgen. "Je kan ze dan op jonge leeftijd leren wat ze voor de tennissport over moeten hebben. Het tegenwoordige talent heeft geen mentaliteit, een gebrek aan zelfvertrouwen en komt uit een verwende maatschappij."

Tom Okker aan slag in zijn verloren partij tegen de Oostenrijker Wimmer (foto ANP)