Dit is een artikel uit het NRC-archief Dit artikel is met behulp van geautomatiseerde technieken gedigitaliseerd en voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd volledig correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Yorkshire Ripper krijgt levenslang

Door onze correspondent W. WOLTZ LONDEN. 23 mei — Peter Sutcllffe, de Yorkshire Ripper, Is gisteren In Londen veroordeeld tot levenslang. Een Jury van zes vrouwen en zes mannen kwam na ruim zes uur beraadslagen tot het oordeel dat hij schuldig was aan het vermoorden van 13 vrouwen. De stelling van de verdediging dat Sutcllffe ontoerekeningsvatbaar was en alleen van doodslag kon worden beschuldigd, werd afgewesen. De rechter die hem vonniste cel tegen de doodsbleke Sutcllffe: „Het |s moeilijk om woorden te vinden voor de beestachtigheid waarmee u de moorden hebt bedreven. U bent een buitengewoon gevaarlijk mens". Hij veroordeelde de Ripper tot levenslang, met de aanbeveling dat Sutcllffe ten minste 30 Jaar gevangen moet zitten. De moordenaar schuifelde onrustig been en weer toen het vonnis werd ultgesproken,

maar hij toonde geen duidelijke emoties. De Jury kon aanvankelijk niet tot een oordeel komen over de toerekeningsvatbaarheid van de verdachte, omdat de rechter een unanieme beslissing had gevraagd. De uitspraak "schuldig" kwam ten slotte In de Old Bailey met een meerderheid van 10 tegen 2 stemmen. Behalve 13 moorden heeft Sutcllffe ook nog zeven aanslagen gepleegd op vrouwen in Mldden-Engeland. De politie wil hem nog verder ondervragen over andere misdaden. Sutcllffe vertelde In Londen dat hij tijdens zijn werk als grafdelver ln 1969 stemmen boorde bij een Pools graf. HIJ Interpreteerde de boodschap later als een opdracht van God om pro*ti tuées te vermoorden. De jury heeft dit verhaal niet geloofd, ondanks getuigenissen van psychiaters dat Sutcllffe een paranoïde schizofreen Is. De Jacht van de politie op de Ripper duurde ses Jaar en heeft miljoenen guldens gekost Sutcllffe is negenmaal ondervraagd door de politie, en zijn auto werd 60 keer ln de rose wijken van steden als Leeds en Sheffield gesignaleerd. HIJ had echter steeds verklaringen, en zijn vrouw Sonla steunde zijn alibi's. HIJ werd echter ln Januari gepakt, toen twee straatagenten hem met een prostltuée ln een auto zagen. De auto bleek een gestolen nummerbord te hebben. Sutcllffe slaagde erin om een balhamer en een mes achter een vat op straat te gooien, en op het politiebureau verstopte hij een tweede mes op de wc. Een sergeant van politie vertrouwde Sutcllffe niet en waarschuwde de Ripper-brigade.