Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Volleybaldames: overmaat aan talent en werklust

Door FRITS SUÈR DOORN/NIJMEGEN, 4 mei — Als het Nederlands herenteam een trainingsstage heeft, zoals gisteren, moet bondscoach Krysik de grootste moeite doen om een redelijk team op de been te brengen. Als de coach van het Nederlands damesteam Johan van der Haar een stage heeft, zoals ook dit weekeinde met Joegoslavië, moet hij steeds vier speelsters uitloten omdat het reglement maar twaalf speelsters toelaat. En de huidige selectie bestaat op dit moment uit zestien dames, die er dan ook allemaal bij willen zijn. De heren vinden altijd wel een reden om niet te komen; de dames slaan geen stage meer over. Bijvoorbeeld: Carolien Keulen had dit weekeinde best ziek thuis kunnen blijven, maar zij was er en speelde in de periode dat zij toch werd ingezet matig; Monique Remmen is nog onvoldoende hersteld van een blessure om al te kunnen spelen toch is zij er bij in de wetenschap dat Van der Haar het onverantwoord vindt haar al op te stellen. De eindzege in het onlangs gehouden toernooi om de lentebeker heeft de ambitie bij de dames aanzienlijk vergroot. Men weet zich zesde van Europa en voelt dat met de huidige brede groep meer is te bereiken. De wedstrijden tegen Joegoslavië, tiende op de Europese ranglijst, bevestigden dat. Vrijdag een duidelijke overwinning van 15—5, 15—13 en 15—9, zaterdag een overwinning van 3—1 via 12—15, 15—9, 15—9 en 15—13 en zondag een onnodige nederlaag van 3—2 met de setstanden van 15—5, 15—4, 7—15, 11—15 en 7—15. Basisteam De opvallend grote setwinsten werden steeds behaald met het basisteam bestaande uit Joke Meindertsma, Linda Benne, Els Mulder, Geke Dijk, Martje de Vries en Carolien Keulen, met voor die laatste in de eerste interland Ingrid Piersma. In de derde wedstrijd na 15—5 en 15—4 haalde Van der Haar zijn hele basis naar de kant. De nieuwe groep raakte moeilijk ingespeeld en omdat de Joegoslavische dames echt wel wat kunnen kreeg men geen kans meer in het ritme te komen. Toen Van der Haar in de vijfde set zijn basisteam in het veld bracht, was dit zestal te ver uit de wedstrijd geweest om zo maar even de vijfde set terug te pakken.

Buiten deze oneffenheid was Nederland oppermachtig. Ook in andere opstellingen, want na dit basiszestal blijken toch Els Tuynman, Ingrid Piersma, Jacqueline Schimmel, Irene Pelser en Elien Braaksma krachten van formaat. Daarnaast wordt steeds duidelijker dat naast Martje de Vries een andere superster zich aan het ontwikkelen is: Els MulderKruims, waarvan beschaamd moet worden vastgesteld dat het uitgerekend het onbenullige Oostenrijk was dat de wereld op haar talenten wees. De daar tot beste speelster van het Springcup-toernooi uitgeroepen speelster liet ook in dit drieluik enige knappe staaltjes volleybal zien. Zij is snel, zeer intelligent en 1.80 meter groot, voor een spelverdeler opvallend lang. Werkloosheid De successen van de dames en de overmaat aan talent hebben in de Kommissie Nationale Top (KNT) de vraag doen rijzen of men het geld dat bestemd is voor de vaak falende herenploeg niet beter kan besteden aan het damesteam om daar nu weieens de mogelijkheden te scheppen die nodig zijn voor de ontplooïng van al deze talenten. Toch ziet Van der Haar al weer andere problemen. „De werkloosheid maakt sommige

meisjes zo angstig hun baan te verliezen, dat zij geen vrij meer durven vragen van hun werk om met het Nederlands team mee te gaan. Neem zo'n Els Mulder, die heeft er alles voor over, maar ook zij heeft nu gezegd: ik ga geen vrij meer vragen. Het is op. Van een ander is bekend, dat zij, hoewel in overheidsbetrekking, geen vrij kan krijgen, hoewel de overheid zelf daarvoor de regels heeft opgesteld om daarin te voorzien. Of dat aan mensen bijvoorbaat al de belofte wordt afgedwongen dat zij afzien van hun recht op faciliteiten voor internationale sportbeoefening. Het geeft aardig weer hoe sport in ons land wordt bezien. Het is een klimaat dat verhindert dat je gelijkwaardig wordt aan internationale topploegen". Toch wil de ploeg nog wel iets proberen. Hoewel de internationale contacten in de afgelopen jaren behoorlijk zijn verwaarloosd, wacht Nederland nog een paar interessante stages. Volgende week met Zweden, daarna met Zwitserland, dan Bulgarije en vervolgens lange trainingskampen in Joegoslavië en Roemenië. Van der Haar: „Naar onze maatstaven is het de beste voorbereiding, die een Nederlands team ooit heeft gekregen. Deze ploeg moet zich op het Europees kampioenschap in september redelijk kunnen handhaven.

In afwachting van de service van Joegoslavië de Nederlandse spelverdeelsters Jacqueline Schimmel (rechts) en Els MulderKruims, de superster in ontwikkeling (Foto Jos Lammers)