Dit is een artikel uit het NRC-archief Dit artikel is met behulp van geautomatiseerde technieken gedigitaliseerd en voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd volledig correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Hockeyteam ongeslagen winnaar in Karatsji

KARATSJI, 16 jan. - Het Nederlandse herenhockeyteam heeft het derde toernooi om de Champions Trophy in Karatsji gewonnen. Door een overwinning op Engeland (7-4) in de laatste wedstrijd werd Nederland voor de later op de dag spelende concurrentie onbereikbaar. Het is de eerste maal in de geschiedenis dat Oranje buiten eigen land een dergelijk sterk bezet toernooi winnend heeft afgesloten. Nederland heeft in Karatsji drie keer gewonnen (tegen Australië, Pakistan en Engeland) en tweemaal gelijk gespeeld (tegen West-Duitsland en Spanje).

Nederland nam vanmorgen tegen het in een experimentele opstelling verschijnende Engeland (Khehar moest voor zaken eerder naar huis) al snel een voorsprong van 2-0 door doelpunten van Ties Kruize uit een strafbal en Paul Litjens (lange hoekslag). Op dat moment waren er pas èlf minuten gespeeld. De Nederlandse kolonie waande zich al zeker van de Champions Trophy, maar net als tegen West-Duitsland kon Oranje niet direct doorzetten. Door missers in de verdediging (waar Jenniskens ditmaal de rechtervleugelpositie innam voor Tim Steens, die opschoof naar het middenveld) slaagden de jagende Engelsen er zelfs in binnen tien minuten weer op gelijke hoogte te komen door Craig, die eerst een lange en vervolgens een korte hoekslag benutte (2-2). In deze periode maakten met name Jenniskens en Diepeveen nogal eens fouten. Nog voor de pauze echter herstelde Litjens de voordelige marge van twee

treffers "eveneens uit een lange en een korte corner (4-2). Weer gelijk Wie gedacht had dat deze jonge, onervaren Engelse ploeg na de rust het hoofd zou buigen, had het mis. Voor de tweede keer moest Nederland Engeland naast zich dulden door treffers van Craig (strafcorner) en Westcott (strafbal): 4-4. Weer was de uitslag onzeker geworden en bij een gelijkspel zou moeten worden afgewacht of Australië de Spanjaarden, met ruim Verschil kon bedwingen. Zover liet Nederland het tenslotte evenwel niet komen. In het laatste gedeelte van de tweede helft bleek duidelijk dat de nationale ploeg over een betere conditie beschikte. Het werd uiteindelijk 7-4 door doelpunten van topscorer Litjens (2) en Kruize (uit een strafbal). Het laatste fluitsignaal betekende tevens het sein voor een uitbundig Nederlands feest in Karatsji. (ANP)

Björn Borg tekent protest aan bij scheidsrechter Mike Lugg. Het kostte de Zweedse tennisvedette voor het eerst in zijn carriere straf punten. (foto UPI)