Dit is een artikel uit het NRC-archief Dit artikel is met behulp van geautomatiseerde technieken gedigitaliseerd en voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd volledig correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Gemeente zal weg door Amelisweerd verbieden

UTRECHT, 16 jan. - Met 24 tegen 18 stemmen heeft de Utrechtse gemeenteraad zich door het aanvaarden van een voorbereidingsbesluit uitgesproken tegen de aanleg van rijksweg 27 door het bosrijke landgoed Amelisweerd. De gemeente zal geen toestemming verlenen voor aanleg van de weg en het kappen van bomen.

Het voorbereidingsbesluit, voorgesteld door de fractie van de PvdA, kan leiden tot een nieuw bestemmingsplan, waarin de rijksweg volgens indieners niet meer zal voorkomen. Hoewel minister Tuijnman dit besluit naast zich kan neerleggen kan er ernstige vertraging ontstaan. De gemeente Utrecht en de actiegroep Vrienden van Amelisweerd zullen namelijk tegen een ministeriële afwijzing in beroep gaan op grond van de wet Arob (administratieve rechtspraak overheidsbeslissingen). Dat kan tijdrovend zijn, hetgeen juist de bedoeling is van PvdA, PPR, PSP en CPN in de gemeenteraad. Van uitstel tot aanleg van de weg kan, naar zij verwachten, bij een kabinetswisseling, afstel komen.