Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Energie

Ontsnapte radioactiviteit na ongeluk kerncentrale VS

Door onze correspondent ERIC BOOGERMAN WASHINGTON, 29 maart – Over de ernst van het ongeluk in de Amerikaanse kerncentrale bij Harrisburg (in de staat Pennsylvania),…

Door onze correspondent ERIC BOOGERMAN

WASHINGTON, 29 maart - Over de ernst van het ongeluk in de Amerikaanse kerncentrale bij Harrisburg (in de staat Pennsylvania), waardoor tot op 2 km afstand van de centrale verhoogde radioactiviteit is aangetoond, zijn gisteren tegenstrijdige verklaringen afgelegd. Een zegsman van de elektriciteitsmaatschappij die de kerncentrale beheerst, betoogde dat de hoeveelheid radioactiviteit in het gebouw zelf gering zou zijn. Onder-gouverneur Scranton zei op een persconferentie: „Wij hebben geen aanwijzingen dat er op of buiten de kerncentrale levensgevaarlijke doses radioactiviteit zijn waargenomen”.

Zegslieden van de Nuclear Regulatory commission, de regeringsinstantie die zich met de inspectie van kerncentrales ophoudt, stelden echter dat de hoeveelheid radioacitiviteit in de kerncentrale zo groot was, dat kleine hoeveelheden ervan door de ruim één meter dikke stalen en betonnen muren zijn gedrongen. Volgens deze zegslieden zou de straling wellicht van ontsnapte kernbrandstof zelf afkomstig kunnen zijn.

De crisis in de kerncentrale, die op 15 kilometer afstand van de stad Harrisburg op een eiland in de rivier is gelegen, is. nog niet overwonnen. Amerikaanse regeringsambtenaren wezen er hier gisteravond op dat er nog altijd radioacitiviteit uit de reactor lekte. Tot zover onze correspondent Volgens de wetenschapsredacteur van het persbureau AP, die met officials van de beherende elektriciteits-maatschappij heeft gesproken, was er sprake van drie onvoorziene omstandigheden. Door de aanwezigheid van condenswater in een leiding sloot een klep zich. Daardoor ging een warmtewisselaar die hitte aan de reactor moest onttrekken slecht functioneren.

Vervolgens ontstond een lek in een andere warmtewisselaar, die het radioactieve van het schone water scheidde. Tenslotte ontstond er ook nog een lek in de brandstofstaven waardoor het koelwater in contact kwam met de uraniumpillen in de staven. De druk en de temperatuur in de reactor liepen door de slechte koeling sterk op. Vervolgens heeft men het radioactieve water naar een opvangtank geleid en heeft men welbewust radioactieve stoom laten ontsnappen om het koelingsproces te versnellen. De 900 megatt-kerncentrale, door Westinghouse geleverd en sinds 1974 in bedrijf, blijft voorlopig gesloten, waarschijnlijk tot er een onderzoek is uitgevoerd.