Dit is een artikel uit het NRC-archief Dit artikel is met behulp van geautomatiseerde technieken gedigitaliseerd en voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd volledig correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Stadhuis Utrecht bezet in strijd voor Amelisweerd

Door een onzer redacteuren UTRECHT, 2 okt. - Ongeveer twintig jongens en meisjes van de Actie Amelisweerd hebben vanochtend het stadhuis van de gemeente Utrecht bezet gehouden. De groep maakt zich boos over het langzaam verdwijnen van het landgoed Amelisweerd als gevolg van de aanleg van een snelweg.

Amelisweerd ligt aan de rand van de stad en is geliefd bij de Utrechters voor een zondagswandeling. De bezetters kwamen vanochtend om negen uur het stadhuis binnen nadat zij letterlijk van het landgoed gekogeld waren door slopers van een portiershuisje. Tegen de sloop van dit huisje loopt nog een procedure bij de Raad van State ingesteld door de Actie Amelisweerd, zo vertelde woordvoerder Jan Korff de Sits. De actie in het stadhuis was gericht tegen het afgeven door de gemeente van een vergunning om de bomen van het landgoed te kappen. Wethouder A. v 'an Hassel, van cultuur en recreatie heeft de actievoerders Werove^ morgenmiddag een gesprek

beloofd, nadat de kwestie in het college van B en W is behandeld. Burgemeester Vonhoff heeft tegen de bezetters verklaard dat er geen werken worden uitgevoerd zonder juridische basis. De actievoerders eisen een open gesprek op korte termijn, intussen mag geen kapvergunning worden afgegeven. Zij kondigden ook meer acties aan Zo zal op 14 oktober in Utrecht een demonstratie worden gehouden. Om half elf ontruimden de twintig het stadhuis. De acties rond Amelisweerd dateren al van drie jaar geleden. Het landgoed moet grotendeels wijken voor een achtbaansweg van Den Bosch naar Hilversum, die een grote ontlasting zal betekenen voor rijksweg 2 Den Bosch - Utrecht.

Burgemeester Vonhoff van Utrecht temidden va n de bezetters van het stadhuis, die eisen dat een eind wordt gemaakt aan de ontluistering van het landgoed Amelisweerd. (Foto 't Sticht)