Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Provinciehuis in Assen bezet, deel personeel vlucht

Itoor een onzer redacteuren ASSEN, 13 maart – Een groepje Zuidmolukkers heeft zich vanmorgen schietend toegang verschaft tot het provinciehuis in Assen en de aanwezige…

Door een onzer redacteuren ASSEN, 13 maart - Een groepje Zuidmolukkers heeft zich vanmorgen schietend toegang verschaft tot het provinciehuis in Assen en de aanwezige ambtenaren - volgens de politie enkele tientallen - in gijzeling genomen. Een aantal mensen heeft lichte verwondingen opgelopen toen zij op straat vanuit het provinciehuis werden beschoten of bij het naar buiten vluchten via de ramen. In het begin van de middag duurde het schieten nog voort. In het Wilhelminaziekenhuis zijn vier mensen behandeld voor glasverwondingen en een schotwond. Drie konden na behandeling naar huis, een vierde is opgenomen met een schotwond in het been.

De bezettingsactie begon vanmorgen omstreeks tien uur. Uit een taxi stapte een Zuidmolukker die gewapend was met een machinegeweer. Hij ging het provinciehuis binnen en begon direct te schieten. Uit de taxi kwamen toen enige andere Molukkers, ten minste twee, die ook het provinciehuis binnengingen. De commissaris der Koningin in Drenthe, mevrouw A. P. Schilthuis. Zij is naar ‘net politiebureau in Assen gegaan, waar een voorlopig crisiscentrum is ingericht.

Ook de hoofdofficier van justitie in Assen. mr. Muntendam, heeft zich daar vervoegd.

In Den Haag werden voorbereidingen getroffen voor de inrichting van een beleidscentrum op het ministerie van justitie. Minister De Ruiter (justitie) zal daar met zijn collega Wiegel (binnenlandse zaken) de zaken coördineren. De Ruiter was op het moment van de overval onderweg. Hij werd met spoed naar Den Haag teruggeroepen.

Ir. J. A. Manusama, president van de RMS in ballingschap, verklaarde vanmorgen niets te weten over deze nieuwe Molukse gijzelingsactie. Hij had ervan gehoord via de radio en daarop ds. Metiari gebeld, die volgens Manusama evenmin op de hoogte was.

De Zuidmolukker Mantouw, medevoorzitter van de commissie-Köbben, ziet verband tussen de actie en de reis die hij met vier andere Molukse voormannen kort geleden naar Indonesië heeft gemaakt. Tegen deze reis ontstond veel weerstand bij Zuidmolukse radicale jongeren. Mantouw keurt de actie af. Geweld brengt naar zijn mening geen oplossing. Een andere Molukker, Tahapary. zei dat de actie bewijst dat radicale jonge Molukkers niet meer naar ouderen luisteren.

Volgens een woordvoerder van het crisiscentrum in Assen is vanmiddag om kwart over twaalf een man uit het raam „gekomen”. „Ik zeg met opzet niet: gesprongen of geworpen”. Deze man ligt onder het raam en is waarschijnlijk gewond. De politie doet moeite hem daar weg te krijgen, maar dat levert gevaar op, omdat geregeld naar buiten wordt geschoten. Volgens de woordvoerder zijn er ook in het gebouw gewonden, „maar we weten niet hoeveel”. Tussen de Molukse overvallers en de politie is telefonisch contact, maar over eventuele eisen is niets bekend, aidus de woordvoeder, die het aantal overvallers schat op „drie tot zes”.