Dit is een artikel uit het NRC-archief Dit artikel is met behulp van geautomatiseerde technieken gedigitaliseerd en voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd volledig correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Eis tien jaar voor doden van echtgenote

AMSTERDAM, 3 jan. - TierT jaar gevangenisstraf met aftrek is in Amsterdam geëist tegen een 61-jarige stoffeerder, die ervan wordt verdacht op 29 juni vorig jaar zijn echtgenote te hebben gewurgd. Volgens de politie heeft de verdachte op 7 juli, nadat hij was gearresteerd, direct bekend zijn vrouw te hebben omgebracht. Ook zou hij hebben toegegeven eerder te hebben geprobeerd haar te vergiftigen. "Ik weet niet meer wat er gebeurd is. Op een gegeven moment zag ik dat mijn vrouw dood was. Er was niemand anders in huis, dus concludeerde ik dat ik haar moest hebben gedood", zei de verdachte gisteren voor de rechtbank. Tijdens de zitting zei de verdachte dat zijn bekentenissen hem waren '"opgedrongen". Hij gaf toe zijn vrouw gedurende enkele weken ankele tientallen capsules kalmerende middelen per dag in haar koffie te hebben gegeven, maar dat zou zijn gebeurd om haar rust te geven. Achtergrond van het drama was het slechte huwelijk tussen de man en de vrouw. Enige tijd voor de dood van zijn vrouw had de verdachte in een seksclub kennis met een van de gastvrouwen gemaakt. Zij zou hem hebben voorgespiegeld graag met hem te willen trouwen. Raadsman mr. W. van Otterloo voerde aan dat zijn cliënt in een bui van uitzinnige woede had gehandeld, waardoor hij op het moment van zijn daad als volledig ontoerekeningsvatbaar moest worden beschouwd. (ANP)