Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beurzen en beleggen

Dollar drukt koerspeil

NEW YORK. 28 dec. - De beurs van New York was gisteren stil en ongeanimeerd. Belangrijke aankopen van institutionele beleggers kwamen niet tot stand en werden voor de rest van de beursweek ook nauwelijks meer verwacht. De omzet met rond 16 miljoen aandelen was aan de lage kant, terwijl een meerderheid aan verhandelde fondsen de dag lager afsloot. De Dow Jones Index moest 0.17 punt terug naar 829.70. Opmerkelijk was een sterkere vraag naar goudaandelen. Hoewel de Londense beurs en goudmarkt gisteren gesloten waren, is de goudprijs in Zürich gisteren krachtig gestegen tot 163.125 dollar per ounce, hetgeen rond vier dollar duurder is dan qan het eind van de vorige week. Tegen het slot van de markt

manifesteerde zich wat vraag van particuliere zijde, maar die was niet groot genoeg om de koerslijst wezenlijk omhoog te brengen. Van de andere buitenlandse beurzen sloot Japan de dag iets hoger af. maar het jaar toch nog met wat verlies. Er is daar deze week verder geen beurs meer. De Duitse beurzen waren krachtig in herstel en leken dat vanmorgen eerst door te zetten toen de plotselinge daling van de dollar roet in het eten gooide.