Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Defensie

Belegeraars van Massawa verdreven

NAIROBI, (Kenia), 21 dec.Ethiopische troepen hebben rebellen van de Eritrese afscheidingsbeweging verdreven uit de belangrijke havenstad Massawa. Dat melden diplomatieke kringen in de Keniase hoofstad Nairobi. Massawa, een belangrijke havenstad aan de Rode zee, wordt al lange tijd belegerd door het Eritrese bevrijdingsfront (ELF) en het Volksbevrijdingsfront van Eritrea (EPLF), die vechten voor de afscheiding van deze Noordethiopische provincie. Vorige week drongen de rebellen door de verdedigingsgordel om Massawa heen en ontstonden er gevechten in de stad. Nu is het tij gekeerd en hebben de Ethiopische troepen de overhand gekregen. De invallers zijn teruggeslagen tot op ongeveer vier kilometer van de stad. De opstandelingen hebben inmiddels geschut in stelling gebracht en beschieten de stad, aldus de diplomatieke bronnen in Nairobi. De provincie Eritrea, waar drie bevrijdingsbewegingen al bijna zeventien jaar strijd leveren tegen de Ethiopische strijdkrachten, zou door de rebellen voor het grootste deel zijn veroverd. Maar enkele belangrijke steden zijn nog in handen van de Ethiopiërs, zoals Massawa, de havenstad Assab en de provinciehoofdstad Asmara. (AP)