Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Heer Bommel en de Denktank

door Marten Toonder

066 In de koepel boven het rusthuis stond professor Sickbock voor de denktankmeter en keek met zorg naar de wijzer. "Een lage stand", prevelde hij. "De pyxis rationis laadt wel op, maar het gaat veel te langzaam. Ik vrees dat de hormonen van de proefpersonen hier beneden te zeer versleten zijn. Misschien was het niet zo'n goed idee om hier een avondgloren te vestigen. De tijd dringt". Hij werd in zijn overpeinzingen gestoord doordat achter hem de deur met kracht werd geopend om doorgang te verlenen aan doctorandus Zielknijper. "Daar vind ik u dan eindelijk", sprak deze ademloos. "Bent u de ontwerper

van deze inrichting?". "Ik heb de leiding van dit laboratorium", verklaarde de ander koeltjes. "Dan moet ik u zeggen, dat het me hier niet bevalt", hernam de zielkundige met overslaande stem. "Dit is geen geschikte gelegenheid voor de behandeling van fobieën en trauma's" "Het gaat mij om de adrenaline", zei professor Sickbock. "Uw trauma's laten mij koud Kunt u de proefpersonen niet wat meer oppeppen?". Een ogenblik was de heer Zielknijper sprakeloos, maar toen verduisterden zijn trekken. "Bent u wel een psychiater?", vroeg hij scherp. "Ik heb mijn twijfels".