Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Human interest

Kinderboek Kerstmuis en lappenpop

Veel biizonders is het niet wat er dit jaar aan kerstboeken is verschenen. Het zal ook wel erg moeilijk zijn om zo'n oud thema steeds te variëren. Kerstganzen die aan de feestdis ontsnappen, oude eenzame vrouwtjes dié plotseling een klein sterretje in huis krijgen en daardoor onverwacht veel lieve visite, een denneboompje dat in het goede gelooft, een arreslee, een kaarsenmaker, en rijke ontevreden kinderen die hun cadeaus moeten weggeven aan arme brave mensen: dit alles is weer te vinden in Verhalen rond Kerst van Loek Kessels (Van Goor ƒ 19,90). In De Kerstmuis van Miss Read (Hollandia ƒ 12,50) komen ook zeer traditionele zaken aan de orde, waar ik eerlijk gezegd wel van genieten kan. Uiterst minutieus wordt namelijk beschreven hoe een braaf arm onvolledig gezinnetje dat bestaat uit een oude en een jonge weduwe en twee kleine meisjes, woonachtig op het Engelse platteland, een traditioneel kerstfeest voorbereidt. Plumpudding, kalkoen, wie wat te geven en waarom, kousen vullen met cadeautjes, kussenslopen zelfs, en erg veel slecht weer: het is er allemaal. De verledens van de weduwen worden ook uitputtend beschreven, en voor de jonge vrouw is er zelfs hoop op een nieuwe echtgenoot aan het eind van het boekje. Intussen is er een muis geweest en een jongetje dat erg op een muis leek: allebei in de kerstnacht en daar draait het boekje om. Best leuk voor wie ervan houdt, maar de plot van het verhaal blijft tamelijk mager: muisachtig is misschien een beter woord. Een ster als koning door Maria de Groot (Holland ƒ8,90) brengt nog weer eens het kerstverhaal uit het evangelie in nieuwe bewoordingen naverteld. Een klein wit boekje met erg mooie illustraties van Jenny Dalenoord: een ideaal kerstgeschenk voor wie er behoefte aan heeft. Van dezelfde Maria de Groot is er ook een verhaal dat best ter gelegenheid

van de kerst voorgelezen zou kunnen worden: De rabbi en de lappenpop (Holland ƒ9,90). Een pop, Pollander, gekleed in een pak dat uit verschillende lapjes is samengesteld wil de herkomst van die lapjes weten. Samen met rabbi Jehuda die hij op het Haagse Voorhout ontmoet. De kinderen Esther, die viool speelt, David met zijn rossige lokken en Ruben in zijn oranje pak van ribfluweel gaan met hem mee. Zij komen uiteindelijk terecht in een getto waar mensen mishandeld worden en moeten vluchten door de riolen. Een merkwaardig verhaal, veel te zweverig naar mijn smaak en te veel vertrouwend op een zekere mate van eruditie bij lezer of toehoorder. Ik bedoel: als ik lees over een rabbi die een wandelstok heeft 'waarmee hij de klinkers lijkt af te tikken: a,o,ai. Dan denk ik bij mezelf: 'Dat zal wel Adonai betekenen, maar wie weet dat? Enfin, er zullen in ieder geval wel mensen zijn die zo'n verhaal 'erg fijn' vinden, met zoveel symbolen, wereldleed en wijsheid erin! Het mooiste geschenk van Rita van Bilsen en Cornells Wilkeshuis (Junk, ƒ 16,-) doet zijn naam eer aan. Een prachtig prentenboek over een klein koningszoontje dat op eigen houtje een ster achterna gaat en onderweg zijn mooiste speelgoed, dat hij bestemd had voor de nieuwgeboren Koning, weggeeft aan mensen die daar behoefte aan hebben. Dat het weten te geven op zich al een gave is, mag in deze tijd best wel weer eens onder de aandacht van deze of gene worden gebracht! Voor kinderen vanaf vier jaar en door ouderen om de mooie uitvoering ook best te waarderen. Wie ten slotte wel 'iets bijbels' in huis wil halen zonder dat het per se over kerst hoeft te gaan, kan zich De koning en de profeten van Mies Bouhuys aanschaffen. Het begint met Samuel die in de stad Bethlehem een nieuwe koning herkent en zalft: een jongen die David heet. Dan volgt er een stuk geschiedenis van Israël, zoals die bepaald werd door de koningen en de profeten uit het Oude Testament. Spannend omdat er veel in gevochten en geïntrigeerd wordt. Mooi uitgegeven, met veel illustraties van Jenny Dalenoord. (Holland, ƒ 19,50). MISCHA DE VREEDE