Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

Schoonmaaksters protesteren tegen ontslagplannen

Door een onzer redacteuren AMSTERDAM, 7 dec. - In een demonstratie bij het Amsterdamse stadhuis hebben ruim vierhonderd schoonmaaksters geëist dat er geen ontslagen zullen vallen bij de gemeentelijke schoonmaakdienst. Zij overhandigden wethouder P. Treumann een petitie en droegen op spandoeken hun eisen mee: "Ook wij vrouwen eisen een vaste aanstelling", "Geen ontslagen", "De bezem aan de macht, de chef in de gracht". De vrees voor het ontslag wordt gevoed door een onderzoek van een ambtelijke commissie naar de werkwijze van de afdeling WSBZ (was-, schoonmaak-, bad- en zweminrichtingen). Een rapport hierover wordt begin januari verwacht en zal vermoedelijk enkele reorganisatie-voorstellen

bevatten. De schoonmaaksters en schoonmakers, onder wie ook glazenwassers, vrezen dat de werkgelegenheid voor 1200 man in gevaar komt. Tweederde van de afdeling werkt via een uitzendbureau of heeft een "vijfmaanden-contract". Zij kunnen volgens de woordvoerster van de demonstranten, Ans Hageman. "van de ene dag op de andere" op straat worden gezet, "daarom eisen we dat alle personeelsleden eën vaste aanstelling krijgen". De ongerustheid onder de werksters is nog eens versterkt door een proef die de gemeente neiHÏ>t met een particulier schoonmaakbedrijf. Waarmee dè gemeente bewust kiest voor een goedkopere oplossing ten koste van de kwaliteit, menen de demonstranten.

Protesterende schoonmaaksters trokken met spandoeken door Amsterdam naar het stadhuis, waar zij wethouder Treumann een petitie aan boden. (Foto Capital Press)