Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Film

Maria Callas in Parijs overleden

Door onze kunstredactie PARIJS. 16 sept — In Parijs is gisteren de operazangeres Maria Callas op 53-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval overleden. Zij was geboren in New York. Haar eigen naam luidt Sophie Lalos. In 1966 gaf zij haar Amerikaanse nationaliteit op. Zij woonde de laatste tijd in Parijs en vertoonde zich weinig in het openbaar. In 1970 deden geruchten de ronde dat zij depressief was en een poging tot zelfmoord zou hebben gedaan. Zelf sprak zij dit tegen. De afgelopen maanden waren er berichten dat haar toestand achteruit ging.

Toen zij 15 jaar was, trad zij voor het eerst als sopraan op in het operagebouw van Athene. Zij wijzigde haar naam in Maria Callas. Na de Tweede Wereldoorlog trok zij naar Italië. In april 1948 trouwde zij met de rijke industrieel Meneghini, een groot muziekminnaar die haar impresario werd. Hij droeg er i toe bij haar tot de „primadonna van de 20ste eeuw” te ( maken. Door een drastische vermageringskuur had zij haar gewicht - 105 kilo toen zij 20 was - aanzienlijk weten te verminderen. In 1951 opende de Scala in Milaan, waar zij een paar jaar tevoren nog was afgewezen, zijn deuren voor haar. Zij trad daarna regelmatig op in -Rome. Florence, New York, Londen en de andere muziekcentra van de westerse wereld.

In 1970 speelde zij onder regie van Pier Paolo Pasolini in de film Medea. Zij heeft eens gezegd, „dat communicatie het belangrijkste was en dat kunst het middel is waarmee de mensen onderling het diepgaandst kunnen communiceren.” Volgens haar was muziek de hoogste vorm waarin dit kan gebeuren. Maandag zal onze muziekredacteur in een In memoriam nader ingaan op haar loopbaan en haar muzikale kwaliteiten. - Maximumsnelheid. Minister Westerterp heeft de Tweede Kamer meegedeeld dat de controle op naleving van de maximumsnelheid niet is beperkt. De politie besteedt er „onverminderd” aandacht aan.