Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Zwarte leider sterft in Zuidafrikaanse cel

PRETORIA. 14 sept. – Geschokte Zuidafrikanen wachten vandaag op het resultaat van de lijkschouwing in verband met de dood van de prominente zwarte 30-jarige activist.

PRETORIA. 14 sept. - Geschokte Zuidafrikanen wachten vandaag op het resultaat van de lijkschouwing in verband met de dood van de prominente zwarte 30-jarige activist. Steve Biko in een politiecel in Pretoria.

Biko, oprichter van de Zuidafrikaanse studentenorganisatie Saso en ere-voorzitter van de Black People’s Convention. een organisatie voor bewustmaking van zwarten, werd volgens de Zuidafrikaanse minister van politie, Kruger, op 18 augustus in Port Elisabeth gearresteerd op grond van de Zuidafrikaanse veiligheidswetten zonder dat een aanklacht tegen hem werd ingediend en zonder dat hij werd voorgeleid.

Biko is de twintigste persoon die de afgelopen 18 maanden in Zuid-Afrika onder vooralsnog onopgehelderde omstandigheden is overleden in een politiecel.

Minister Kruger heeft Biko meermalen verantwoordelijk gesteld voor de agitatie in de Zuidafrikaanse steden. Zijn arrestatie op 18 augustus hield verband met rellen in Port Elisabeth waar de autoriteiten Biko ervan beschuldigden opruiende pamfletten te verspreiden. Biko. die voor arts studeerde. werd vorig jaar ook al enkele maanden door de politie vastgehouden.

Minister Kruger meldde gisteren dat Biko al bij verschillende gelegenheden blijk heeft gegeven van een slechte gezondheid. Op 5 september was hij in gevangenschap begonnen met een honger- en dorststaking. Op 8 september was hij naar een hospitaal gebracht.

Afgelopen zondag was hij weer naar de gevangenis van Pretoria overgebracht waar hij overleed. Journalisten die Steve Biko kort voor zijn arrestatie vorige maand spraken, zeiden gisteren in Johannesburg dat de zwarte leider - een grote robuuste man - toen in goede gezondheid verkeerde.

Hoewel Biko al in de nacht van zondag op maandag overleed, maakte minister Kruger dit pas gisteren bekend. Ook de familie van Biko werd gisteren pas ingelicht.