Dit is een artikel uit het NRC-archief Dit artikel is met behulp van geautomatiseerde technieken gedigitaliseerd en voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd volledig correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Maatschappelijk protest

Deze week iedere dag staking in Frankrijk

Door onze correspondent PARIJS, 5 april — Iedere dag een staking of een demonstratie. Dat is voor Parijs deze week het perspectief nu de grote communistische vakbond CGT en de kleinere socialistische CFDT een serie sociale offensieven aankondigen die vandaag door de leiders Seguy en Maire worden gecoördineerd. Het motto voor de actie werd al enige dagen geleden gegeven door de leider van de CGT, Seguy, die tegelijk lid is van het bestuur van de communistische partij: „Dit voorjaar kan de herfst van de regering worden". Het doel van de actie is de politieke winst bij de kantonale verkiezingen voor de linkse unie van communisten en socialisten te concretiseren, ook op het sociaal-economische vlak. Daarom staken deze week achtereenvolgens de werknemers bij de banken, het ministerie van financiën, de rechtbanken, de post, het ministerie van justitie, de gemeentebedrijven onder wie vooral de vuilnismannen, de toneelzalen en de bouwvakken. De meest spectaculaire acties beginnen morgen, wanneer stakende arbeiders die in en rondom

Parijs hun bedrijven bezetten door de CGT naar de Place de 1'Opéra worden geroepen om daar de hele dag te demonstreren. Woensdag volgt een algen-ene gas- en elektriciteitsstaking met stopzetting van de leveringen aan het publiek. Donderdag roept de CGT het personeel van zeventig fabrieken van Rhöne Poulenc in heel Frankrijk naar Parijs om te piotesteren tegen het feit dat deze grote onderneming van plan is vierduizend werknemers te ontslaan. Toch wordt hier niet verwacht dat dit het begin is van een oftensief dat ten slotte op een algemene staking moet uitlopen. Men meent dat het de vakbondsleiders meer te doen is om guerrilla-acties die de regering moeten verzwakken zonder het publiek in paniek te brengen. Fen van de klachten van de vakbonden is natuurlijk dat volgens de regeringsplannen het reële loon ook dit jaar nauwelijks zal stijgen. Het steeg in 1975 met 1,5 procent. Een andere klacht is dat de regering het min.mumloon onlangs bracht op 1466 franc per maand op basis \ pn 42 uur per week. De bonden eisen een minimumloon van 1700 frane op basis van 40 uur.