Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Veel gewonden, 9 vermisten Grote ravage na explosie bij DSM

„Onze correspondent Beek, 7 nov. — Negen mensen worden vermist na een hevige explosie vanochtend in een nafta-kraker bij DSM in het Limburgse Beek.

Onze correspondent Beek, 7 nov. — Negen mensen worden vermist na een hevige explosie vanochtend in een nafta-kraker bij DSM in het Limburgse Beek. Op het fabriekscomplex en in de omgeving daarvan zijn veel gewonden gevallen, vooral door rondvliegend glas. In de woonwijken rond het getroffen bedrijf (Polychem) is grote schade aangericht. De explosie werd gevolgd door een zware brand, die tegen de middag bedwongen leek.

Voor zover bekend zijn bij de explosie geen doden gevallen. De negen vermisten vormden rond het middaguur de balans van een bij DSM gehouden appèl. Andere bronnen sprekèn van vijftien vermisten. DSM hield rekening met de mogelijkheid dat zij zich zouden melden wanneer de chaos op en bij de fabriek zou zijn opgeruimd. Rondvliegend glas heeft ook buiten het fabrieksterrein mensen verwond. Grote glasschade ontstond in de plaatsen Beek, Stein en Kerensheide, die op korte afstand van DSM liggen. Een winkelcentrum in Beek moest worden ontruimd. Een aantal scholen, waarvan alle ruiten waren versplinterd, is gesloten. Het klaverblad van de E-9 bij Kerensheide moest wegens de grote rookontwikkeling worden gesloten. Brandje De explosie is vermoedelijk het gevolg van een kein brandje bij het opstarten van de getroffen installatie. Direct na de zware klap volgde een grote brand met tientallen meters hoge vlammen.

Van tijd tot tijd klonken uit de vlammen kleinere explosies. Direct na de ontploffing werd een groot aantal ambulances naar de fabriek gedirigeerd. De communicatie werd gehinderd doordat het telefoonverkeer in het westelijk deel van Zuid-Limburg gestoord raakte. Tussen het kabinet van de Commissaris der Koningin in Limburg, dr. Ch. J. M. A. van Rooy en burgemeester Elsenburg van Geleen is een rechtstreekse telefoonverbinding tot stand gebracht. Kort na de ontploffing we?d ‘de BB in paraatheid gebracht om hulp te verlenen voor het geval evacuatie op grote schaal nodig zou zijn. Tot werkelijke inzet van de BB was nog niet besloten. In i de westelijke mijnstreek van Limburg, waar Polychem staat, bestaat tussen de gemeenten afspraken over het optreden bij calamiteiten. Vroeg in de middag deelde DSM mee dat men de situatie op het fabrieksterrein onder controle had. Verwacht werd dat de afzetting op de E-9 in de loop van de middag zou kunnen worden opgeheven. Het verkeer Maastricht-Weert-Heerlen-België is aangeraden een andere route te volgen.

Vlamtaeil slaan omhoog bij het complex van DSM in het Limburgse Widclershoven) Beek. waar zich vanmorgen een ontploffing heeft voorgedaan. (Foto