Dit is een artikel uit het NRC-archief Dit artikel is met behulp van geautomatiseerde technieken gedigitaliseerd en voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd volledig correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Politieman doodgereden: eis 3½ jaar

HAARLEM, 14 febr. — De officier van justitie bij de Haarlemse rechtbank heeft gistermiddag een gevangenisstraf van drieëneenhalf jaar geëist tegen de 22-jarige constructieschilder P. J. B. uit Beverwijk. De man wordt ervan verdacht tijdens de eerste alcohol-controle-actie met het blaaspijpje, in de nacht van 1 op 2 november vorig jaar, op de Rijksstraatweg in het Noord - hollandse Heemskerk de 50jarige brigadier van politie A. N. Schoolmeester te hebben doodgereden. De officier van justitie achtte doodslag bewezen op grond van getuigenverklaringen van de politie en een barkeeper die had gezien dat de verdachte in een geleende auto met grote snelheid was weggereden, na een aantal glazen bier te hebben genuttigd. De raadsman van de verdachte vond dat deze niet met opzet was doorgereden en achtte doodslag niet bewezen. Op 27 februari zal de rechtbank uitspraak doen.