Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Binnenlands bestuur

Malta nu een republiek

VALETTA, 14 dec. De socialistische regering van Dom Mintoff van Malta heeft gisteravond de republiek uitgeroepen en daarmee de 160 jaar oude band met de Britse kroon verbroken. Het parlement keurde een wetsontwerp daartoe in derde lezing goed.

Tot eerste president van de nieuwe republiek is gouverneurs-generaal Sir Anthony Mamo benoemd. Hij zal interim-president zijn tot in 1976 verkiezingen worden gehouden.

Premier Dom heeft afgelopen jaren moeilijkheden gehad over de betaling voor het gebruik van Britse en NAVO-bases op zijn eiland en er bestond wrijving met het hoofd van de katholieke kerk op Malta, aartsbisschop Sir Michael Gonzi

Het rooms-katholicisme wordt de officiële godsdienst.

Malta is sinds 1814 een Britse kroonkolonie geweest. In 1964 werd het eiland zelfstandig, maar onder de Britse kroon. (UPI)