Dit is een artikel uit het NRC-archief Dit artikel is met behulp van geautomatiseerde technieken gedigitaliseerd en voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd volledig correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Laatste autoloze zondag

De voorlopige laatste autoloze zondag is „ontzettend rustig" verlopen, aldus de verkeerscentrale van de rijkspolitie in Driebergen. Op de rijkswegen werd geen enkele overtreder van het rijverbod gesignaleerd. In het hele land werden enkele tientallen automobilisten aangehouden die niet mochten rijden. In Amsterdam lag het aantal overtreders zondagavond op elf, waarvan drie buitenlanders, in Rotterdam op drie en in Den Haag op acht. In Amsterdam werd verder proces-verbaal opgemaakt tegen een man die de motor van zijn plezierboot stationair liet draaien om zijn accu's op te laden. Nogal wat buitenlanders, vooral Belgen, bleken er niet van op de hoogte te zijn dat gisteren in Nederland een rijverbod van toepassing was. Dat gold vooral in Zeeuws-Vlaanderen, waar gedurende bepaalde autoloze zondagen wel gereden mocht worden door buitenlanders, maar op deze laatste niet. De winkeliers waren verbolgen dat zij niet waren ingelicht. Ze hadden hun zaken opengedaan en hun personeel laten komen. Weliswaar lieten sommige Belgen hun auto aan de grens staan om te wandelen naar grensplaatsen als Sas van Gent, Sluis en Hulst, maar deze konden het omzetverlies niet goedmaken. Tientallen Belgen maakten rechtsomkeer toen zij aan de grens van het rijverbod hoorden.