Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

Eerste gesprek Lip geen succes

Door J. F. van den Broek BESAN^ON, 22 aug. — De eerste verkennende besprekingen tussen de vakbonden en de regeringsbemiddelaar Henry Giraud over de toekomst van de horlogefabriek Lip zijn geen succes geworden gisteren.

Bij het wederzijdse aftasten van de stellingen kwamen de vertegenwoordigers van de vroegere katholieke CFDT al na ruim een uur tot de conclusie, dat nog steeds wordt gestreefd naar een ingrijpender reorganisatie van het Lip-concern en een sanering, die 200 tot 300 ontslagen zal brengen. Boos verlieten zij de vergaderzaal en het is niet zeker of zij morgen, als er opnieuw een gesprek zal zijn, zullen verschijnen. Tenzij er iets totaal nieuws op tafel verschijnt, zoals zij zeggen. De vakbondsmensen en vertegenwoordigers van het ongeorganiseerde personeel hoorden via de radio en later na een telefoontje, dat zij werden verwacht bij Giraud op neutraal terrein, niet in Parijs, maar in Ars-et-Senans, een fraai plaatsje op ongeveer dertig kilometer van Besangon. Dat zij kwamen ondanks het feit, dat de politietroepen de horlogefabriek blijven bezetten, werd uitgelegd als een teken van goede wil. Of het allemaal zo tegemoetkomend zal blijven is de grote vraag. „Ik kan ook geen wonderen doen", had Giraud als commentaar. Zijn plan is om per 1 september 500 man aan het werk te zetten in de horlogefabriek, 150 in de wapenfabriek en 100 in de fabriek van precisiewerktuigen. Tegen eind van dit jaar zouden, naar hij hoopt, alle werknemers in het schema zijn ingepast. Daar is niemand hier erg blij mee en vandaag overlegt

Giraud dan ook in Parijs met de verantwoordelijke minister Charbonnel. Er gaan overigens verhalen, dat een FransAmerikaans consortium bereid zou zijn het hele concern Lip over te nemen. In dat zelfde Parijs vergaderde overigens gisteren de leiding van de vakcentrales CFDT en CGT, die opriep tot nieuwe acties om werkgevers en regering onder druk te houden. Morgen is er een solidariteitsstaking, geheel of gedeeltelijk, bij de Franse radio en televisie, en nu het klimaat lijkt te verslechteren dreigen er weer meer dergelijke acties. Als nieuw probleem heeft zich aangediend, dat 2.000 werknemers uit de toeleveringsbedrijfjes — meest kleine — met ontslag worden bedreigd als er niet gauw een oplossing komt bij Lip.

Vakbondsvertegenwoordigers spraken gisteren — zonder succes — met de bemiddelaar in het Lipconflict, Henry Giraud (midden achterin)