Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beurzen en beleggen

Exota naar BredaOranjeboom

BREDA, 18 aug. — BredaOranjeboom, onderdeel van het Britse Allied Breweries, heeft de meerderheid van de aandelen Van Tuijn's limonadefabrieken en de Bottelmaatschappij Dongen overgenomen. Van Tuijn fabriceert onder meer Exota, Quick Up, Exotic, Dixy en California Girl. Bottelmaatschappij Dongen is bottelaar voor Noord-Brabant en Zeeland van Coca-Cola, Fanta, Lift etc. Beide bedrijven waren in handen van de familie Van Tuijn. Bij de overdracht bemiddelde de Huizense textielmagnaat Leutscher. Eerder dit jaar zag het ernaar uit dat de transactie niet door zou gaan, omdat de meerderheid van de aandeelhouders van de Bottelmaatschappij niet akkoord gingen met de voorwaarden. Voor Breda-Oranjeboom waren slechts beide bedrijven samen aantrekkelijk. Dan kon de gehele limonadesector van Breda-Oranjeboom naar Dongen worden overgeplaatst zodat in Breda plaats vrij komt voor het bottelen van bier. Hoewel van beide ondernemingen nu meerderheidspakketten in handen zi'jn van BredaOranjeboom, houden een aantal familieleden Van Tuijn hun aandelen vast. Ze zijn het onder meer niet eens met de door een accountant vastgelegde overnameprijs. (ANP)